ucr mushroom

Hogyan csökkentheti a gombafogyasztás a vérnyomás szintjét?

Egy Phytotherapy Research tanulmányban a tudósok áttekintik az ehető gombákról és bioaktív összetevőikről, valamint a magas vérnyomásra gyakorolt hatásukról szóló meglévő szakirodalmat.

A gombák egészségügyi előnyei
Az ehető gombák táplálkozási bioaktív vegyületekkel, élelmi rostokkal, aminosavakkal, szterolokkal, fehérjékkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagodnak, amelyek befolyásolhatják a szív- és érrendszeri funkciókat. Az ilyen típusú gombák gyakori funkcionális élelmiszernek számítanak, amelyek jelen vannak a különböző típusú étrendekben, például a mediterrán diétában és a magas vérnyomás megállítására irányuló diétás étrendben (DASH).

A gombák szerepe a kardiovaszkuláris esetek és a magas vérnyomás enyhítésére szolgáló étrendi beavatkozásként nem egyértelmű. Ezért feltétlenül meg kell érteni a gombák bioaktív összetevőinek a szívre és az allergiára gyakorolt hatásmechanizmusát.

Mi a magas vérnyomás?
A hipertónia krónikus, módosítható, nem fertőző és multifaktoriális állapot, amely az artériás vérnyomás emelkedéséhez vezet. Ennek következtében a magas vérnyomás a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. 2015-ben a férfiaknál mintegy 4,5 millió, a nőknél 4 millió halálozás volt a magasabb szisztolés nyomásnak tulajdonítható. A normális vérnyomáshoz 80 mmHg átlagos diasztolés és 120 mmHg átlagos szisztolés vérnyomás tartozik. Egy személy akkor tekinthető magas vérnyomásosnak, ha a szisztolés vérnyomása legalább 140 mmHg, a diasztolés vérnyomása pedig legalább 90 mmHg. Ha a magas vérnyomás kezeletlen marad, az egyénnél nagy a kockázata a szív- és érrendszeri események, a stroke, az aorta-szindróma, a szívelégtelenség, a pitvarfibrilláció, az aortabillentyű-szűkület és a hipertóniás kardiomiopátia kialakulásának.

A gombák szerepe a magas vérnyomás enyhítésében
A funkcionális élelmiszerek bevonásával járó étrendi beavatkozások egyre népszerűbbé váltak számos krónikus betegség, köztük a magas vérnyomás kezelésében. A gombák bőségesen tartalmaznak alapvető bioaktív vegyületeket, köztük polifenolokat, terpéneket, ergoszterolokat és terpenoidokat, valamint fehérjéket és poliszacharidokat.

A gombák bioaktív vegyületei bizonyítottan csökkentik a magas vérnyomást. A gombák továbbá számos vitamint, például kobalamint, riboflavint, tiamint, D-vitamint és aszkorbinsavat, valamint ásványi anyagokat, többek között magnéziumot, nátriumot, vasat, kalciumot, mangánt, káliumot, foszfort és rezet tartalmaznak.

Több tanulmány is jelezte, hogy a DASH- és a mediterrán étrendben jelen lévő gombák jelentős előnyökkel járnak a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára. A különböző gombafajok közül, amelyek beépíthetők ezekbe az étrendekbe, a portobello, a maitake, a shiitake, a reishi, a laskagomba, a shimeji, az enoki és a fodros káposztagomba.

Hogyan javítják a gombák a magas vérnyomást?
A koleszterin, homocisztein, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), kis sűrűségű lipoprotein (LDL), homeosztázis, éhomi triacilglicerin, trombocita aggregáció elleni és gyulladásos biomarkerek segítségével gyakran vizsgálják az élelmiszerek magas vérnyomásra gyakorolt hatását. A koleszterin bioszintézis a májban zajló mevalonát útvonalhoz kapcsolódik, amely különböző enzimatikus reakciókat foglal magában.

Úgy tűnik, hogy a 3-hidroxi-3-metilglutaril koenzim A (HMG-CoA) enzim változásai befolyásolják a koleszterin bioszintézisét. A HMG-CoA mevalonsavvá történő átalakulását terápiásan célzottan a magas vérnyomás enyhítésére használják. Figyelemre méltó, hogy a gombák bioaktív összetevői gátolják a HMG-CoA reduktáz aktivitását, amely nélkülözhetetlen a koleszterinszintézishez.

A gombák nagy mennyiségű flavanolt, különösen kvercetint, és fibrinolitikus enzimeket is tartalmaznak, amelyek vazorelaxációt fejtenek ki és gátolják az artériákban lévő érrendszeri plakkok kialakulását. Az érrelaxációhoz, a koleszterin bioszintézishez és a fibrinolitikus rendszerekhez kapcsolódó szinergikus hatások megelőzik a magas vérnyomást.

A gombák számos összetevője, mint például a kordicepin, ergoszterin, kitozán, mannitolok, β-glükánok, tokoferolok, indolok és ergotionin, pozitív hatással van a szívműködésre. Az ergoszterin fotolízisnek megy keresztül, és a D-vitamin különböző metabolitjait termeli, amely szabályozza a szervezet kalciumszintjét. A csökkent D-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a magas vérnyomás megnövekedett kockázatával.

A lovasztatint az Agaricus bisporus, a Lentinula edodes és a Chanterelle cibarius termő részéből vonták ki. Ez a bioaktív vegyület enzimatikusan hidroxisavvá alakul át, amely gátolja a HMG-CoA mevalonsavvá alakulását, ezáltal a koleszterinszint csökkenéséhez vezet.

A tokoferolokat a Craterellus cornucopioidesből vonják ki, amelyek a jelek szerint pozitív hatást gyakorolnak a szívműködésre. Az Imerlia badia-ban található kitozán enyhítheti a vér LDL- és trigliceridszintjét.

Számos in vivo és in vitro vizsgálat kimutatta, hogy a γ-aminovajsav (GABA) antagonista szisztematikus bevitele csökkentheti a vérnyomást és a bradycardia kialakulását a GABA-receptorok aktiválásán keresztül a szív- és érrendszeri szövetekben.

Következtetések
A jelenlegi áttekintés leírta, hogy a gombák és bioaktív vegyületeik hogyan javíthatják a magas vérnyomást. Az étrendi beavatkozások, mint például a DASH és a mediterrán étrend, amelyek gyakran tartalmaznak gombákat, enyhíthetik a krónikus magas vérnyomást.

Számos, gombákból nyert bioaktív vegyület, mint például a lovasztatin, a kordicepin, az ergoszterin és az eritadenin, az adenozin- vagy koleszterin-részekkel való szerkezeti hasonlóságuk következtében befolyásolja a kardiovaszkuláris funkciókat indukáló génexpressziót. Ezért ezek a molekulák potenciális gyógyszerjelöltek, amelyek felhasználhatók a magas vérnyomás csökkentésére; ez azonban további kutatásokat igényel.

A gombák fogyasztása profilaktikus intézkedésként használható a vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés megkerülése nélkül. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a gombapoliszacharidok, például a D-mannit szerepét a koleszterin bioszintézisének és adszorpciójának modulálásában.

0 comments on “Hogyan csökkentheti a gombafogyasztás a vérnyomás szintjét?Add yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizenkettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .