Magote leather

A gombákból készült vegán bőr képes megjavítani magát

A gombák újranőhetnek, és egy napon az alternatív bőrből készült tárgyak repedéseit is összeforraszthatják.

Képzeljük el, ha egy elszakadt bőrdzseki megjavítaná magát, ahelyett, hogy ki kellene cserélni. Ez egy nap valósággá válhat, ha a kabátot gombából készítik, jelentették a kutatók április 11-én az Advanced Functional Materials című szaklapban. A csapat öngyógyító bőrt készített gombák micéliumnak nevezett fonalszerű struktúráiból, az anyag korábbi iterációira építve, hogy lehetővé tegye az anyag önjavítását.

A micéliumbőr már most is feltörekvő termék, de úgy állítják elő, hogy a gombák szaporodását kioltja. Elise Elsacker és munkatársai úgy vélték, hogy ha a gyártási körülményeket finomítják, a micélium megőrizheti a képességét, hogy sérülés esetén is képes legyen újranőni.

Ez az újszerű megközelítés inspirációt nyújthat más kutatók számára, akik megpróbálnak bejutni a micéliumbőr piacára, mondja Valeria La Saponara, a davisi Kaliforniai Egyetem gépész- és űrmérnöke.

Elsacker, aki jelenleg a Vrije Universiteit Brussel biomérnökeként dolgozik, és kollégái először fehérjékben, szénhidrátokban és más tápanyagokban gazdag levesben növesztették a micéliumot. A folyadék felszínén bőr képződött, amelyet a tudósok lekapartak, megtisztítottak és megszárítottak, hogy vékony, kissé törékeny bőranyagot kapjanak. Elég enyhe hőmérsékletet és vegyszereket alkalmaztak ahhoz, hogy a bőr kialakuljon, de a gomba egyes részei működőképesek maradjanak. A szunnyadóban maradtak a klamidospórák, a micéliumon található kis csomók, amelyek képesek újra életre kelni és újabb micéliumot növeszteni, ha a körülmények megfelelőek.

Miután lyukakat ütöttek a bőrön, a kutatók a területet ugyanabban a húslevesben merítették, amelyet a termesztéshez használtak, hogy a klamidospórák újraéledjenek. A micélium végül visszanőtt a lyukak fölé. Miután begyógyultak, a lyukasztott területek ugyanolyan erősek voltak, mint a sértetlen területek – a javítások azonban csak a bőr egyik oldaláról látszottak.

Three photos side by side of squares of light-colored leather being held by a hand from the top right corner.

A klamidospórák a gombák fonalszerű micéliumán található kis csomók, amelyek képesek újra életre kelni. A kilyukadt bőrben (balra) szunnyadnak. A megfelelő tápanyagokkal a klamidospórák újraéledtek, és a bőr magától meggyógyult (középen), de az apró foltok még mindig kissé láthatóak a megjavított bőrön (jobbra).E. ELSACKER ET AL/ADVANCED FUNCTIONAL MATERIALS, 2023

A technika potenciálisan túlléphet a koncepció bizonyításán és a következő évtizedben kereskedelmi forgalomba kerülhet, mondja a tanulmány társszerzője, Martyn Dade-Robertson, a Newcastle upon Tyne-i Épített Környezet Biotechnológiai Központ társigazgatója. De előbb a csapatnak erősebbé kell tennie a bőrt és meg kell határoznia, hogyan lehet szabályozni a klamidospórák növekedését. Ellenkező esetben, mondja, valaki „kisétálhat az esőbe és hirtelen azt veszi észre, hogy a kabátja nő, vagy esetleg gombák pattannak ki belőle”.

Forrás: ScienceNews

0 comments on “A gombákból készült vegán bőr képes megjavítani magátAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − hat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .