magote laska

Szív- és érrendszeri gyógyszer laskagombából

A Nigériai Nyersanyagkutatási és Fejlesztési Tanács (RMRDC) bejelentette, hogy szív- és érrendszeri gyógyszert fejlesztett ki laskagombából.

Az innováció az ügynökség kutatói által létrehozott szabadalmak révén valósult meg, és a Hussaini Ibrahim professzor technológiai és innovációs központjában fejlesztették ki. Florence Madueguna, a központ projektfelelőse szerint a Lovastatin néven ismert gyógyszer a koleszterinszint csökkentésére szolgál a szervezetben.

Hozzátette, hogy „ez az innováció volt a kulcsa annak, hogy az ügynökség első helyezést ért el a 7. Tudományos, Technológiai és Innovációs Expón, ami jelentős pénznyereménnyel is járt. A Lovastatin hatóanyagot laskagombából és vörös termésű rizsből lehet előállítani. A szabadalmat tudósaink hozták létre, ebben a laboratóriumban fejlesztettük ki, és a magánszektorral együttműködve a tömeggyártás érdekében”.

A természetben olyan élelmiszerekben, mint a laskagomba és a vörös rizs élesztő, megtalálható lovasztatin egy olyan gyógyszer, amely a Nigériában virágzó laskagomba (Pleurotus ostreatus) hatóanyagaként szolgál. A laskagomba jellemzően körülbelül 2,8% lovasztatint tartalmaz, amelynek mennyisége olyan tényezőktől függ, mint a termés mérete, kora és az alapanyag összetétele.

A lovasztatin a sztatin gyógyszercsoportba tartozik, amelyet széles körben alkalmaznak a szívroham és a stroke kockázatának csökkentésére. Ez a fehér, nem higroszkópos kristályos por vízben oldódik, etanolban, metanolban és acetonitrilben pedig gyengén oldódik. Másodlagos nyersanyagként szolgál, és más gyógyszerhordozókkal és táplálkozási elemekkel keverve egyes sztatin gyógyszerek készítéséhez használják, amelyek különböző dózisokban és különböző nevek alatt kerülnek forgalomba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint évente mintegy 17,9 millió ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben (CVD), ami világszerte 31 százalékos halálozási arányt jelent. A CVD okozta halálesetek több mint négyötöde szívroham és agyvérzés miatt következik be, és e halálesetek egyharmada a 70 év alattiak körében következik be idő előtt.

Forrás: InnovationVillage

0 comments on “Szív- és érrendszeri gyógyszer laskagombábólAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .