Tovább növekedett a magyar gombatermesztés

Hazánkban a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laskagomba. A gomba nagyon egészséges, ennek ellenére az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya – ahol a pincerendszerek kiválóan alkalmasak gombatermesztésre –, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben az a tendencia, hogy a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.

Laskagombából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. Termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ekkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagomba esetében egyébként Németországba megy a legtöbb export. A fogyasztók igénylik, hogy a friss termékek is folyamatos megújuljanak, keresik az érdekességeket, különleges termékeket. A gombák esetében ezt a folyamatot új fajták bevonásával, speciális csomagolással, esetleg mixcsomagok bevezetésével lehet segíteni.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről 2016-ra közel 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás lassú növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka friss áru, 25 százaléka konzerv, laskagomba jellemzően friss áruként kerül a fogyasztókhoz. Friss áruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős.

A magas ásványi anyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek. Egyedüliként a gombák tartalmaznak természetes úton D-vitamint, valamint bizonyos mértékben helyettesíthetőek velük a hús tápanyagai, továbbá olyan fontos aminosavakat vihetünk be velük a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalmuk rendkívül alacsony, illetve glutén- és laktózmentesek. Továbbá testsúly-csökkentő hatásúak, élelmi rostban gazdagok, emellett nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at.

Forrás: http://www.gombaforum.hu/2017/gazdasag/tovabb-novekedett-a-magyar-gombatermesztes/

0 comments on “Tovább növekedett a magyar gombatermesztésAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .