Új gombaölő szer pókhálós penész ellen

A német vegyszeróriás, a BASF egy új gombaölő szert dobott a piacra, ami segíthet felvenni a küzdelmet a gombatermesztőknek a pókhálós penész ellen.

Az új termék, a Vivando a gombaölő hatású metrafenont tartalmazza és a takaráskor, a takaróföldbe kell kijuttatni. Egyelőre az Egyesült Királyságban kapta meg a forgalmazási engedélyt a gombatermesztésben történő használatra, hazánkban csak a bor- és csemegeszőlő ültetvényekben rendelkezik felhasználási engedéllyel.

A pókhálós penészt (Dactylium dendrites) a takaróföld felszínén megjelenő szürkésfehér, vattaszerű, körkörös foltokról lehet felismerni. Ez a penészfaj a csiperkegomba barnulását, rothadását okozza, elterjedve komoly terméskiesést okozva.

A gombatermesztésben jelen lévő nagy páratartalom és hőmérséklet ez a kórokozó nagyon gyorsan képes terjedni, a takaróföld felszínén megjelenő telepei akár 1-2 cm-t is képesek növekedni naponta. Megjelenése esetén nagyon gyors kezelés szükséges.

Aneeta Gupta, a BASF szakértője elmondta: “a metrafenon egy eltérő csoportja a gombaölőknek, így jól integrálható egy védekezési programba, úgy tűnik, hogy a patogén minden életciklusában hatásos, a spóratermeléstől a fertőzésen át a micélium növekedésig.”

A Vivando-t a takaróföld felszínére kell kijuttatni 1ml/m² mennyiségben 150 ml/m² vízzel.

Forrás: Fruitnet (Fred Searle) / http://www.gombaforum.hu/2017/technologia/uj-gombaolo-szer-jelent-meg-a-piacon-a-pokhalos-penesz-ellen/

0 comments on “Új gombaölő szer pókhálós penész ellenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − tizenhárom =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .