ucr mushroom

Az orosz invázió után az ukrajnai gombafarmok fele beszüntette működését

2021-ben Ukrajna körülbelül 70 000 tonna gombát termesztett. Az országban körülbelül 250 gombafarm működik, és kb. 100 laska- és egyéb gombafarm is megtalálható.

A háború az ukrajnai gombafarmok mintegy felét leállásra kényszerítette. A jelenleg dolgozók leszedik a még betárolt házakat, de gyakorlatilag nem kezdenek új termesztési ciklusba. Több olyan eset is ismert, amikor rakéták találtak el gombafarmokat, amelyek részlegesen megsemmisültek.

Komposzt gyártás
Ukrajna hét legnagyobb komposzttelepe közül kettő teljesen beszüntette a működését és kénytelenek voltak evakuálni a személyzetet. Öt másik azonnal leállította az új tételek gyártását a harcok kezdete után, és néhány esetben megsemmisítették a már gyártásban lévőket. Így a még működő komposztáló üzemeknek még egy-két hétig lehetőségük van komposzt szállítására.

Tőzeg
A gombatermesztéshez használt tőzeg különösen nagy problémát jelent, mivel a tőzeg fő lelőhelyei és termelése az ország északi részén található, ahol a helyzet nagyon viharos. Ezért a tőzeg-talajtermelés nagy része az ellenségeskedés első napjaitól kezdve leállította a szállítást. Március 15-től ismert, hogy néhányan elkezdték a tőzeget kínálni, de a helyzet továbbra is instabil.

Logisztika
A gombafarmok és a komposzttermelők arról számoltak be, hogy a tőzeg, komposzt és gomba szállítási költsége 2-3-szorosára emelkedett. Emellett nehéz a szállítót is találni és jelentős számú régió szinte megközelíthetetlen az odaszállításhoz.

Gombafarmok
A gombafarmok mintegy fele teljesen bezárt, sok esetben egyszerűen „leoltották a villanyt” és evakuáltak. Más gazdaságok, ahol a helyzet nyugodtabb volt, folytatták a telepítéseket és szedést. A gazdálkodók közül sokan, vagy akár mindegyik átadja termékeit a hadseregnek vagy humanitárius segélyként a lakosságnak.

További információért:
Makszim Jencsenko
Gomba Információs Ügynökség „UMDIS”
Tel: +380-67-506-45-21.
E-mail: iaumdis@gmail.com
www.umdis.org

0 comments on “Az orosz invázió után az ukrajnai gombafarmok fele beszüntette működésétAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − tizenkettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .