A gombák segíthetnek lassítani a felmelegedést

A gyökérkapcsolt, más néven mikorrhiza gombák a fosszilis tüzelőanyagok éves globális kibocsátásának akár 36 százalékát is a föld alatt tartják, derült ki egy friss kutatásból. Az adatok szerint ez több, mint amennyit Kína évente kibocsát. Az ilyen gombák hatalmas földalatti hálózatot alkotnak az egész bolygón, a Föld minden kontinensén, de sokszor szabad szemmel nem lehet látni őket. Ennek ellenére fontos lenne, hogy több figyelmet kapjanak.

A tudomány számára már régóta ismert, hogy a mikorrhiza gombák képesek tárolni a szenet, mivel szinte minden szárazföldi növénnyel szimbiózisban élnek, és a növény által cukorrá és zsírrá alakított szenet a talajba szállítják. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy valójában mennyi szenet tárolnak. Ezek a gombák ugyanis nemcsak a szén-dioxid tárolásában és a bolygó hűvösebbé tételében játszanak kulcsfontosságú szerepet, a globális biológiai sokféleség szempontjából is nélkülözhetetlenek.

A hatalmas földalatti gombafonál-hálózat több mint 13 gigatonnányi szenet tárol világszerte, ami nagyjából az éves globális fosszilis tüzelőanyag-kibocsátás 36 százalékának felel meg – írja cikkében Amy Huxtable a sheffield.ac.uk oldalán.

A Sheffieldi Egyetem kutatóit is magában foglaló tudóscsoport felfedezése azt jelzi, hogy a gombáknak döntő szerepük lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a nettó nullához vezető úton. A tudósok most azzal foglalkoznak, hogy kiderítsék, növelhető-e a gombák által megkötött szén mennyisége. A kutatók azt is el szeretnék érni, hogy a gombákat nagyobb mértékben vegyék figyelembe a természetvédelmi és biodiverzitási politikában, és azt vizsgálják, hogy növelhetjük-e a talajban tárolt szénmennyiséget.

Az ENSZ nemrég arra figyelmeztetett, hogy 2050-re a szabad talajterületek 90 százaléka rongálódhat súlyosan, ami nemcsak az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet megfékezése, hanem a termények és növények termelékenysége szempontjából is katasztrofális lehet.

Forrás: Greendex

0 comments on “A gombák segíthetnek lassítani a felmelegedéstAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .