A mikoprotein és a gombafehérjék kevesebb földet igényelnek, mint az állattenyésztés, és felhasználhatók a regeneratív mezőgazdaság támogatására, magyarázza a mikoprotein fő gyártója, a Quorn – a mikoprotein alapú húspótlók talán legismertebb gyártója.
Az élelmiszerrendszer egésze az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 30%-át teszi ki. Ennek nagy része a hagyományos hús- és tejtermékekből származik. A fehérje azonban az emberi egészség szempontjából létfontosságú tápanyag, és a hús és a tejtermékek sok ember számára biztosítják a fehérje nagy részét.
A gombaalapú fehérjék, mint például a mikoprotein, az állati eredetű fehérjékkel összehasonlítva jól teljesítenek a fenntarthatóság szempontjából, és a hús és a tejtermékek lehetséges alternatíváját jelentik, magyarázta a Quorn a múlt héten az Egyesült Királyságban, Kew-ben tartott Mycoprotein Summiton.
Forrás: FoodNavigator
0 comments on “Mikoprotein és gombafehérjék – A fenntarthatósági lehetőségek” Add yours →