magote laska

Laskagomba elkészítésének titka, amit tudni kell

Sok gomba remek ízű és hihetetlen egészségügyi előnyökkel bír.  A gombák sem növények, sem állatok, mégis a földből nőnek ki és a húsok textúrájának és umami ízének egy részén osztoznak. Természetes, hogy a helyes gasztronómiai felhasználásuk egy kis tanulási nehézséggel jár.

Az első dolog, amit a gombákról tudni kell, hogy szilárd, vaskos megjelenésük ellenére meglehetősen szivacsosak. Hő hatására a gomba nagy mennyiségű folyadékot enged ki, ami akár tönkre is teheti a jó szándékú párolást. Sajnos ez pépes, nem túl vonzó gombát eredményez, és ez senkit sem fog meggyőzni, hogy újra kipróbálja az laskagombát. Az évszázadok óta fogyasztott laskagomba  magas koncentrációban tartalmaz B5-vitamint, niacint, fehérjét, antioxidánsokat és sok más, potenciálisan egészséget javító vegyületet.

A laskagomba azért kapta a nevét, mert lapos, ovális és gyakran szürkés színű kalapja az osztrigára hasonlít – nem az íze miatt; bár mondják, hogy enyhe tenger gyümölcseinek íze lehet. De olyan állítás is van, amely szerint enyhe szalonnaszerű ízük van, amely könnyen magába szívja a fűszerek és szószok ízét, mások szerint viszont „húsos”, „diós” és „földes” ízűek. Sok forrás beszél arról, hogy ropogósak, sőt, egy kicsit ropogósak is lehetnek, de hogyan lehet ezt elérni?

Hogyan vásároljunk és főzzünk laskagombát?
Az otthoni főzés előtt alaposan öblítsék le a száraz laskagombát. Létezik olyan javaslat is, hogy melegítsünk bőséges olajat egy serpenyőben, egy rétegben tegyük bele a gombát, és hagyjuk, hogy megpiruljon anélkül, hogy megkevernénk vagy megráznánk a serpenyőt. A legvégén adja hozzá a kívánt fűszereket és sót. Lehet, hogy más hozzávalókat, például a hagymát is érdemes külön serpenyőben megpárolni. A lényeg az, hogy az laskagomba folyadék-tartalma elpárologjon anélkül, hogy folyamatosan további nedvességet adnánk hozzá.

Ha laskagombát vásárol, friss, kövér, hibátlan csokrokat válasszon, amelyek nem nedvesek vagy sérültek. A laskagomba minden része ehető és légáteresztő zacskóban tárolható a hűtőben – csak közvetlenül felhasználás előtt kell óvatosan megtisztítani.  Még ha még nem is rajongsz érte, idővel és erőfeszítéssel a laskagomba a szívedhez nőhet.

Forrás: The Daily Meal

0 comments on “Laskagomba elkészítésének titka, amit tudni kellAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 12 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .