shiitake

Lehet a gombafogyasztás az egészséges öregedés kulcsa?

A FUNGI magazinban nemrégiben megjelent cikkében Robert Beelman, a Penn State Állami Agrártudományi Főiskola élelmiszertudományi professzor emeritusa összehasonlítást talált az ergotionein (ERGO) és a penicillin között. Mindkettő gombák terméke és mindkettő pozitív hatással van az emberi egészségre, de különböző módon.

Beelman szerint az ERGO nagy mennyiségben található meg az emberek vérében, de az öregedés során csökken. Korábbi kutatások azt találták, hogy a kognitív károsodásban szenvedő egyéneknél a szintek jelentősen jobban csökkentek és további vizsgálatok kimutatták, hogy az öregedés számos krónikus betegségében szenvedő emberek vérében az ERGO szintje jelentősen alacsonyabb, mint az életkorukkal megegyező egészséges embereknél.

Beelman szerint ez arra utal, hogy az ERGO-szint növelése jó megelőzési stratégia lehet. Megjegyezte, hogy bár a gombák köztudottan a legjobb ERGO-forrásnak számítanak, az emberi táplálékláncban a növények jelentik az elsődleges tápanyagforrást. A növények azonban nem termelnek saját maguk ERGO-t és úgy tűnik, hogy a mezőgazdasági talajokban található gombáktól függnek, hogy gyökereiken keresztül átadják azt nekik.

„Ha az amerikaiak növelni akarják ERGO-fogyasztásukat, hogy elérjék a napi 4,6 mg-os értéket, az körülbelül 3-4 uncia gombát jelentene naponta” – mondta Beelman. „A különleges gombák, például a shiitake, magasabb ERGO-tartalommal rendelkeznek, így az embereknek körülbelül napi egy unciára kellene törekedniük ezekből.”

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “Lehet a gombafogyasztás az egészséges öregedés kulcsa?Add yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − tíz =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .