Magote EU

Gombatermesztés maradék kenyéren

Ahogy nő a fenntartható és tudatos gazdálkodás iránti igény, egy brüsszeli cég újrahasznosítja a sör- és kenyérhulladékot különféle gombák termesztésére.

A belga Colruyt kiskereskedő partnerséget jelentett be az ECLO városi mezőgazdasági csoporttal, hogy saját kenyérhulladékát használja fel gombatermesztésre.

Egy tesztidőszakot követően az első ilyen eljárással termesztett gombák, köztük az ördögszekér laska, a laskagomba és a shiitake, október közepétől kerülnek értékesítésre a kiskereskedő Overijse-i, Antwerpeni és Genti Cru market üzleteiben.

Városi Farm Brüsszelben
Az ECLO, korábbi nevén Le Champignon de Bruxelles, egy nagy városi farmot üzemeltet Brüsszelben, és fenntartható és körkörös módon termeszt gombát és kisebb zöldségeket helyben.

A kereskedővel együttműködve a Colruyt kenyérmaradékait komposzttá dolgozzák fel, amelyen különböző gombák nőhetnek. Miután ez a folyamat befejeződött, a letermett komposztot trágyaként használják a kertészetben, befejezve a körkörös folyamatot.

„A Colruyt Grouppal kötött partnerség megerősíti meggyőződésünket, hogy a körforgásos gazdaságban a maradék áramlások révén megvalósuló helyi vállalkozói tevékenység sikeres lehet” – mondta Hadrien Velge, az ECLO társalapítója és vezérigazgatója.

A kenyérhulladék gyűjtése
A tesztidőszak másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ECLO a Groot-Bijgaarden-i Bio-Planet áruházból kenyérmaradékot gyűjtött össze, amelyet komposzttá dolgozott fel.

A gombák körülbelül 10 hét után szedhetők és hosszú eltarthatósággal rendelkeznek – 10 napig eltartható 2 és 7 fok közötti hőmérsékleten.

„Régóta dolgozunk azon, hogy gombát termeszthessünk a hulladékon, ezért nagyon büszkék vagyunk arra, hogy partnerünkkel, az ECLO-val együtt sikerült megvalósítanunk ezt a projektet” – mondta Anna Gryseels, a Colruyt élelmiszerinnovációs csapatának projektvezetője. Csoport.

2020-ban a kenyér a csoport élelmiszer-feleslegének hozzávetőleg 14%-át tette ki – közölte a kiskereskedő. Júliusban a Colruyt bejelentette, hogy partnerséget köt Robinettóval egy fenntartható vízfogyasztási kezdeményezésről.

Forrás: ESM

0 comments on “Gombatermesztés maradék kenyérenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 8 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .