friss gombak

Gombából mobiltelefon

Így csökkenthető az elektronikai hulladék mennyisége. Minden évben elképesztő mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik világszerte, és újrahasznosításuk nem igazán megoldott. Azonban ha már eleve biológiailag lebomló anyagokból készülnének ezek az eszközök, javítani lehetne a helyzeten. Talán meg is van a megoldás?

Ismert tény, hogy évente rengeteg elektronikai hulladék keletkezik világszerte. Becslések szerint csak 2022-ben 5,3 milliárd mobiltelefon landol a szemétben. Annak ellenére, hogy léteznek előírások az újrahasznosítására, a valóságban az elektronikai eszközök élettartamuk lejárta után sok esetben a hulladéklerakókban kötnek ki, mérgező anyagokat juttatva a talajba.

Hogyan lehet tehát fenntarthatóbbá tenni a technológiát? A megoldást a Johannes Kepler Egyetem kutatói a gombákban látják, amelyekből létrehoztak egy olyan speciális anyagot, amely helyettesítheti a nem lebomló és nehezen újrahasznosítható alapanyagokat, ezzel csökkentve az elektronikai hulladék mennyiségét.

Ahogy a nemrég megjelent tanulmányukban írják, a kutatásuk a pecsétviaszgombára (Ganoderma lucidum) fókuszált, amely egy fényes, bőrhöz hasonló anyagot növeszt a micéliumon – a gombafonalak szövedékén -, hogy megvédje magát a kórokozóktól. Ezt az anyagot használták fel és kezelték különböző eljárásokkal a tudósok. Észrevették, hogy kiszárítva egy rugalmas, a magas hőmérsékletnek is ellenálló és egyéb előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyag keletkezik, amelyek miatt jól alkalmazható az elektronikában a műanyagok helyettesítésére.

A micélium az új csodafegyver?
A gombák az elmúlt években rivaldafénybe kerültek, sokan a fenntartható jövő építőköveiként emlegetik. Nemcsak az elektronikában, hanem számos más területen hasznosíthatók: kifejlesztették már például a micélium alapú téglát, a divatiparban a bőranyagok környezetbarát alternatívái lehetnek, de még a növényi alapú húshelyettesítők előállításánál is használhatók.

A mostani felfedezés az orvostechnológiai eszközök továbbfejlesztését is segíti. A természetes anyagok használata a területen azért fontos, mert így például olyan implantátumokat lehet létrehozni, amelyeket nem kell sebészeti úton eltávolítani, hiszen mellékhatások nélkül lebomlik a szervezetben. Egy ideje folynak már ilyen jellegű kísérletek, amelyeket előre lendíthet ez a kutatás.

Forrás: Energiaválasztó

0 comments on “Gombából mobiltelefonAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .