agaricus bisporus

Tőzegmentes virágföld és komposzt felé

A tőzeg virágföldben és komposztban történő felhasználása nyomás alatt van. Tizennégy szervezet, köztük a Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi Minisztérium, az Action Group TurfVrij és a Holland Virágtalaj- és Komposztgyártók Szövetsége (VPN) a közelmúltban megállapodott arról, hogy az elkövetkező években hogyan csökkentik fokozatosan a tőzegtartalmat. Ezeket a megállapodásokat a virágföld és a komposzt környezeti hatásairól szóló egyezmény tartalmazza. A Wageningeni Egyetem és Kutatási Egyetem üvegházhatású kertészeti és virághagymái üzletága szorosan részt vett ennek a szövetségnek a megvalósításában, többek között adatszolgáltatással.

Schouten, a Földművelésügyi, Természetvédelmi és Élelmiszerminőségi Minisztérium (LNV) minisztere tavaly reagált arra az indítványra, hogy korlátozzák a virágföld és az komposzt tőzegtartalmát. Ennek eredményeként az LNV, a TurfVrij és a VPN egyeztetni kezdett egymással. November 18-án nem csak az LNV, a TurfVrij és a VPN, hanem egy tucat szervezet is aláírhatta a virágföld és a komposztok környezeti hatásairól szóló egyezményt, a termelőktől (fáktól a gombákig), a kerti kiskereskedelemig és a tanúsítókig. A szövetség 2025-re, 2030-ra és 2050-re szóló megállapodásokat dolgozott ki:

  • 2025-ben a professzionális szubsztrátum 35%-ban megújuló nyersanyagokból áll majd; fogyasztási cikkeknél legalább 60%. A felhasznált tőzeg 100%-ban megfelel az RPP (Responsibly Produced Peat, független európai minősítési rendszer) követelményeinek, és összesen legalább 600 000 m3 komposztot használnak fel.
  • 2030-ban a fogyasztói piacra szánt virágföld legalább 85%-ban megújuló nyersanyagból áll majd.
  • 2050-ben a komposzt és a virágföldek klímasemlegesek lesznek, és legalább 90%-ban megújuló nyersanyagokból állnak majd.

A megállapodások komoly kihívást jelentenek a virágföld- és komposztgyártók számára. A megújuló nyersanyagok még mindig nem állnak rendelkezésre kellőképpen, minőségük és homogenitásuk más, mint a természetes tőzeg. Éppen ezért a gyártók nagy figyelmet fordítanak a minőségbiztosításra és az ügyfélszolgálatra.

A megállapodásra már eddig is nagyon pozitív a nemzetközi reakció: különböző európai szakértők – köztük Németország – jelezték, hogy nagyon részletesnek és kiegyensúlyozottnak tartják a megállapodásokat.

Forrás: Freshplaza

0 comments on “Tőzegmentes virágföld és komposzt feléAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 − egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .