Van, aki ki nem állhatja, és olyan is, aki odavan érte. Az biztos, hogy utóbbiak szerencsések, mert bizony ha gyakran fogyasztjuk, azzal sokat teszünk az egészségünkért. Nézzük, miért is olyan egészséges a gomba!
1. A gombák segíthetnek a fogyásban
A gombák fehérjében gazdagok, ezért kiváló zsírszegény alternatívát nyújtanak a hús helyett. Emellett magas a víztartalmuk, és alacsony kalóriatartalmúak. Egy gomba hozzávetőleg 90%-a víz, és félcsészénként körülbelül 3 kalóriát tartalmaz. Magas a pektintartalmuk, ez egy oldható rost, amely lassítja az emésztést, ezért hosszabb ideig teltebbnek érezhetjük magunkat tőle. A gombák természetes rézforrások, ami segít a zsíranyagcserében, nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges hajhoz és a bőr kollagénképződéséhez, ami fontos az egészséges, ragyogó bőr számára.
2. Erősítik az immunrendszeredet
Magas a béta-glükán és a szeléntartalmuk is, amelyről kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések, így a megfázás és az influenza ellen. A béta-glükánokat vizsgálva megállapították, hogy lassítják bizonyos daganatok növekedését azáltal, hogy megakadályozzák a véráramlást és a sejtnövekedést. A gombák napfény hatására D-vitamint termelnek, akárcsak az emberi bőr, aminek számos egészségügyi előnye van, többek között erősíti az immunrendszert.
3. Kiváló vitamin- és ásványianyag-források
A gombák számos vitamin és ásványi anyag forrásai, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez. Magas a B-vitamin-tartalmuk, különösen a tiamin és a riboflavin, amelyek segítik a szervezetet a szénhidrátok metabolizmusában, és fontosak az idegrendszer számára. Jó forrásai a niacinnak és a pantoténsavnak is, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez, valamint a zsír és más tápanyagok energiává alakításának folyamatához. Magas C-vitamin- és szeléntartalmuk támogatja az immunrendszer működését, segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, és késlelteti öregedést. A gombák nagy része jó vasforrás, amely oxigént szállít a szervezetben, segítve az egészséges agy- és izomműködést. Ezenkívül megbízható káliumforrást jelentenek, amely esszenciális ásványi anyag, segít a vesék és az emésztőrendszer szabályozásában. Kimutatták, hogy támogatja a szívbetegségek elleni küzdelmet is, mert csökkenti a magas vérnyomást.
4. Magas a rosttartalmuk
A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, ami segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét és megelőzni a székrekedést. Az élelmi rostok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentését. Segíthetnek a súlycsökkentésben is, mivel hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat. Ilyen rostvegyület a már említett béta-glükán is.
5. Hús helyett is jó
A gombák kiváló fehérjeforrást jelentenek, különösen azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, vagy egyéb okok miatt nem esznek húst. Egy adag gomba a napi ajánlott fehérje 10%-át biztosítja. Jó forrásai az esszenciális aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőkövei. A gombák a húséhoz hasonló teljes aminosavprofilt tartalmazzák.
6. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek
A béta-glükánok gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a gombák enyhíthetik a gyulladásokat, segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot.
7. Segíthetnek a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben
Tartalmaznak B6-vitamint és egy triptofán nevű aminosavat, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, valamint szerotonint is. Ez egy neurotranszmitter, amely segít szabályozni a hangulatot, az étvágyat és az alvást. Megállapították, hogy a gombák antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és tanulmányozzák mint a mentális zavarok, például a szorongás, a stressz és a depresszió lehetséges kezelését.
8. Vitaminjaik segítenek a szemünknek
A gombák kiváló forrásai az A-vitaminnak, más néven béta-karotinnak. Ez egy antioxidáns, amely segít csökkenteni bizonyos ráktípusok és látásproblémák, például makuladegeneráció kockázatát. Az A-vitamin fontos a szem egészségéhez, az immunrendszer működéséhez és az egészséges bőrhöz. A gombák B2-vitamint (riboflavint) is tartalmaznak, amely fontos a látáshoz, az anyagcseréhez és a neurológiai működéshez.
Forrás: divany.hu
0 comments on “Gombával az egészségünkért” Add yours →