Magote ketsporas csiperke

Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?

Élelmiszer-hulladékból kinyert gombalapú fehérjékből készülhet az új húshelyettesítő termék, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül a növényi alapú fehérje egy fenntarthatóbb alternatívájaként – a projekten szingapúri tudósok dolgoznak.

A fehérjét olyan gombákból nyerik, amelyek a tápanyagban gazdag élelmiszer-hulladék alapját képezik, mivel így nem csak több fehérje, de több vas és aminosav is kerül a gombákba. A szingapúri NTU egyetem élelmiszertudományi és -technológiai programjának kutatócsoportja szerint ez egészségesebb és táplálóbb megoldás, mint a növényi alapú alternatív húsok, amelyekben jellemzően borsót, csicseriborsót, búzaglutént és szóját használnak fő összetevőként.

agaricus bisporus

Az NTU munkatársai által kifejlesztett termék alapja a kétspórás csiperke (Agaricus bisporus), amely a szakemberek szerint jóval közelebb áll a húshoz, mint a megszokott növényi alapú húshelyettesítők. Utóbbiakat gyakran éri az a kritika, hogy rengeteg fűszerre van szükség a megfelelő ízhatás elérésére, a feldolgozási folyamat során elveszítik a szükséges vitaminok jelentős részét, azonkívül kevesebb tápanyagot is tartalmaznak, mint a húsok és a gombák.

A szakértők szerint a hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő gombaalapú fehérje ízvilágában a sült csirkéhez lesz hasonló, de a legnagyobb diadal szerintük mégis csak az, hogy így az élelmiszerhulladék is feldolgozásra kerül ahelyett, hogy a környezetet szennyezné.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

0 comments on “Gombaalapú fehérjéből készül majd az új hús?Add yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .