Penn_State

Robotok által szedett és vágott gomba

A Penn State Agrártudományi Főiskolájának kutatói a gombaszedést elvégző robotgépet fejlesztettek ki, bizonyítva annak hatékonyságát a gombákat automatikus is lehet szedni. Egy új tanulmányban a gépi látórendszerrel integrálható prototípus megmutatta, hogy képes a polcrendszerben növekvő gombák szedésére és a tönk levágására is.

Long He professzor szerint a kutatás meglehetősen fontos, mivel a gombaipar munkaerőhiánnyal és növekvő munkaerőköltségekkel küzd. A mechanikus vagy robotos szedés segíthet enyhíteni ezeket a problémákat.

A pennsylvaniai gombaipar az USA-ban termesztett gombák kétharmadát jelenti és az itt élő termelőknek nehéz dolguk van arra, hogy szedőmunkásokat találjanak, ami nagyon munkaigényes és nehéz munka. Az iparág néhány kihívással néz szembe, ezért nagy segítség lenne egy olyan automatizált szedőrendszer, amelyen dolgoznak.

A gomba hatékony leszedésére szolgáló eszköz kifejlesztése összetett erőfeszítés volt. A kutatók egy gombaszedő robotgépet terveztek, amely tartalmaz:

  • egy hajlító mozgáson alapuló szedő „vég-effektort;
  • egy „4 fokos pozícionáló” vég-effektor a szedő vég-effektor mozgatásához;
  • egy gomba vágóvég-effektor és
  • egy elektropneumatikus vezérlőrendszert.

A kutatók laboratóriumi méretű prototípust készítettek a mechanizmus teljesítményének igazolására.

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “Robotok által szedett és vágott gombaAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 16 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .