Új engedélyezett szer a pókhálós penész ellen

A BASF egy a szőlészetben engedélyezett hatóanyagot alapul véve kifejlesztett egy olyan növényvédő szert, ami hatékonyan képes a gombatermesztésben egyre gyakrabban előforduló és nagy károkat okozó pókhálós penész fertőzés megelőzésére. A pókhálós penész az elmúlt egy évben már a shiitake termesztésben is megjelent, így mondhatjuk, hogy a probléma megoldása időszerű volt.

A szer hatóanyaga a metrafenon és a szőlészetből már ismert Vivando néven került engedélyeztetésre a gombatermesztésben tavaly Franciaországban, az Egyesült Királyságban, majd szerte Európában. Idén márciusban azonos hatóanyaggal Magyarországon is megkapta a forgalmazási engedélyt HARVINTA® néven. A HARVINTA® megakadályozza a pókhálós penészgomba (Cladobotryum mycophilum) spórájának csírázását, gátolja az appresszórium fejlődését, így a kórokozó nem tudja megfertőzni a termesztett gombát.

Javasolt alkalmazása:
Javasolt Sporgonnal kombinálva használni, a gombaölő hatás maximalizálása miatt. A Sporgont a hagyományos módon, a betárolást követő első öntözéskor 1g/liter/m2 koncentrációban kell kijuttatni, majd a Harvintát a visszahűtést megelőző utolsó öntözéskor kell kipermetezni, 1 ml/m2, 150 ml vízben oldva. Természetesen a szer használható Sporgon kijuttatása nélkül is.

A Harvinta elérhető a Sylvan Hungária Zrt-nél: Dunaharaszti, Irinyi János utca 1., hungary@sylvaninc.com, Telefon: +36 24 491 194.

Forrás: Gombafórum

0 comments on “Új engedélyezett szer a pókhálós penész ellenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .