Magote mikologia

5 tipp a gomba tartósítására

A gomba csakis megfelelő tartósítás mellett marad finom és fogyasztható!

A gombák mindig is nagyon kedveltek voltak, ami egyáltalán nem csoda, hiszen könnyen rájuk lehetett találni, és igazán ízletes és laktató ételeket lehetett készíteni belőlük. Idővel arra is rájöttünk, hogy nem csupán gyűjteni érdemes, így sokan otthon is megpróbálkoznak a gomba termesztésével. Ez azért is remek öltet, mert így egészen biztosan nem akadunk bele egy mérgező gombába sem, amelyre a gyűjtögetés során sajnos van esély. Márpedig a gomba, ahogyan a medve is, nem játék, hiszen a tévedés könnyen az életünkbe kerülhet.

Ezért nagyon fontos, hogy igazolt forrásból vásároljunk, ha pedig a gombaszedés mellett döntünk, minden esetben vizsgáltassuk be a gombát fogyasztás előtt egy gombaszakértővel! Semmi esetre se hagyatkozzunk arra, hogy rákeresünk a neten és a képeket összehasonlítjuk az általunk gyűjtött gombával, mert az bizony végzetes tévedés lehet. Ráadásul sok gomba már a bőrrel történő érintkezés során is mérgező lehet, így a legjobb, ha kesztyűs kézzel bánunk velük szedés közben, azaz nem puszta kézzel fogjuk meg a gombákat.

Vegyük tehát komolyan, de ne rettenjünk el a gombától, hiszen ha mindent betartunk, akkor nagyon egészséges és nagyon finom ételeket készíthetünk belőle. Ha pedig heti rendszerességgel fogyasztjuk, az nagyon jó hatással lesz a szervezetünkre is. De vajon hogy fogyasszuk rendszeresen, ha nem állnak mindig a rendelkezésünkre? Erre is van számtalan remek megoldás, mivel a gombát tartósítani is lehet, sőt, érdemes!

Így fogyaszd és tartósítsd a gombát

  1. Nem elég, ha ellenőrzött forrásból vásároljuk és bevizsgáltatjuk a gombát, az is nagyon fontos, hogy csakis friss gombából főzzünk, és azonnal fogyasszuk is el a belőle készült ételt, hiszen az már pár nap tárolás után is ételmérgezést okozhat.
  2. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha nem tudjuk rögtön elfogyasztani a gombát, akkor megfelelő módon tartósítsuk. A tartósításkor ügyeljünk rá, hogy a gomba minden esetben teljesen kifejlett legyen, emellett friss és sérülésmentes. Ha sérült, ne fogyasszuk el és ne is tartósítsuk. Nem éri meg, hiszen nagyon komoly rosszullétet és akár halált is okozhat a gombamérgezés.
  3. A gombát tartósíthatjuk sós lében. Ehhez szükségünk lesz sóra, babérlevélre, fokhagymára és rozmaringra. A gombát főzzük meg sós vízben, aszerint, hogy az adott gomba mennyi főzési időt igényel. Átlagosan 10 percig kell főzni, de például a laskagomba esetében ez 25 percet vesz igénybe. Készítsük el ezután ízlés szerin a fűszeres levet a babérlevélből, a rozmaringból és a zúzott fokhagymából, majd szűrjük le és forraljuk össze a sós lével. A gombát tegyük steril üvegekbe, majd öntsük rá a forró, fűszeres levet úgy, hogy teljesen ellepje, és zárjuk le az üveget. Ezután tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk kihűlni.
  4. Savanyúságként is el tudjuk tenni a gombát. Ehhez sót, cukrot, ecetet, fokhagymát vagy hagymát, egész borsot, babérlevelet, koriandert, mustármagot és chilit használjunk. Az első lépés itt is a gomba sós vízben történő megfőzése, majd készítsük el az ecetes levet, forraljuk fel, majd a forrás után még 15 percig főzzük. A leszűrt gombát tegyük steril üvegekbe, majd öntsük rá a forró levet úgy, hogy teljesen elfedje, zárjuk le az üveget, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
  5. Az olajos gombához hevítsünk egy kis olajat a serpenyőben, majd dobjunk rá egy kevés apróra vágott fokhagymát. A gombát vágjuk szeletekre, majd adjuk hozzá a fokhagymához, sózzuk és borsozzuk meg, majd amikor puhára pároltuk, tegyük üvegekbe. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd tegyük egy nagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ne lógjanak ki belőle az üvegek. Forraljuk fel a vizet, majd hagyjuk benne kihűlni az üvegeket.
  6. A gombát meg is tudjuk szárítani. Aszalógépben nagyjából 6-10 órára lesz szükség, amelyhez 5-6 mm-es szeletekre kell a gépbe tenni a megtisztított gombát. Akkor végeztünk jó munkát, ha a gomba pattanva törik. Ezután tegyük jól zárható, steril üvegbe.
  7. De fagyasztani is lehet a gombát. Azonban érdemes előtte előfőzni, vagy 1-3 percre forró sós, citromleves vízbe tenni, majd onnan kivéve hirtelen jéghideg vízzel lehűteni.

Forrás: Agroinform

0 comments on “5 tipp a gomba tartósításáraAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizennégy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .