Magote picking robot

A robot gombaszedő megoldja a munkaerő-problémákat

A gombatermesztők világszerte küzdenek a munkaerőhiány problémájával. Kanadában és az Egyesült Államokban körülbelül 20 százalékos a munkaerőhiány és évente körülbelül 200 millió dollár értékű gomba megy veszendőbe a munkaerőhiány miatt. „Ez egy szakképzett munka, mivel a gombák nagyon érzékenyek a tapintásra” – mondja Michael Curry a Mycionics cégtől, egy robotizált gombaszedő rendszer fejlesztője. „Körülbelül három hónapba telik, amíg valaki képzett szedővé válik, de a munka ismétlődő jellege és a magas páratartalom miatt az emberek nem szívesen végzik ezt a munkát.” A több mint 40 százalékos fluktuáció miatt sok munkás elhagyja a gazdaságot, mielőtt megtanulná a dolgokat.

A munkaerőhiány az egyik fő mozgatórugója a robotizált gombaszedő rendszer kifejlesztésének. „A gombafarmok kiválóan alkalmasak az automatizálásra” – mondta Curry. „Egész évben működnek, és közös infrastruktúrával rendelkeznek.” A holland  polcos rendszer körülbelül hat-hét polc magas, és ez a világszerte legszélesebb körben használt polcrendszer-technológia. „Ez egy újabb jó szakma a robotika számára, mivel nem kell megváltoztatni az infrastruktúrát.” Ráadásul a gombák nagyon gyorsan, óránként 4 százalékkal nőnek, és az optimális hozam érdekében következetesen 55 mm körüli méretben kell betakarítani őket.

Robottal szedett fehér csiperkegombák

Digitalizáció
Mindezek a tulajdonságok kulcsszerepet játszottak egy olyan robotrendszer kifejlesztésében, amely utánozza az emberek gombaszedésének módját. A Mycionics szedő rendszere digitalizálja a termést, miközben letapogatja az ágyásokat és a gombák 98 százalékát képes azonosítani. Összegyűjti és feldolgozza az olyan adatokat, mint a hely, a méret, a hőmérséklet, a páratartalom, a CO2-szint. „A rendszer körülbelül 30 perc alatt beolvas egy nagy ágyást, amely akár 200 000 vagy annál több gombát is tartalmazhat”. A letapogatás eredményei alapján meghatározzák az általános betakarítási stratégiát és a rendszer megmondja , hogy hol kezdje meg a szedést. „A rendszer minden egyes gombát az optimális időben és méretben szed le, amit legeltetéses szedésnek nevezünk.” Míg korábban a gombatermesztés inkább művészetnek számított, a termesztési és éghajlati adatok elérhetősége és a robotok használata tudományosabbá teszi azt.

Szkennelés

Digitalizáció

Előnyök
A robotizált gombaszedő nemcsak a munkaerő-problémák megoldását segíti, hanem a hozamot is mintegy 10 százalékkal javíthatja. Először is, a termés digitalizálása azt eredményezi, hogy a gombát pontosan a megfelelő időben szedik le. Az emberi munkások 8-12 órás műszakokban dolgoznak, míg a robotrendszer folyamatosan, éjjel-nappal szed, így a gombákat az optimális betakarítási időben és méretben lehet szedni. Ezenkívül a rendszer lehetővé teszi a szárak következetes levágását is.

„Egyenesen és pontosan a megfelelő hosszúságban vágják le őket, ami maximális szárhosszúságot és a termék súlyának maximalizálását eredményezi” – nyilatkozta Curry. Ez körülbelül három százalékos hozamjavulást eredményez. Végül, de nem utolsósorban a gombákat lemérik és tálcákba rakják. Mivel nem lehet kisebb súlyuk, általában van egy kis túlsúly. „Az emberi szedésnél a túltermelés körülbelül három-öt százalékos” – mondta Curry. „A méretük állandósága miatt a robotizált szedéssel a túltermelés körülbelül egy százalékra csökken.” A gombákat sérülés nélkül szedik le, mivel a technológiát úgy tervezték, hogy ne érintse a gombafej tetejét.

2022 ősze óta hat robot gombaszedő működik egy kanadai Ontario tartományban található farmon. A Mycionics az első olyan vállalat világszerte, amely robotizált gombaszedést végez és máris érdeklődést kapott más gombatermesztők részéről Kanadában, valamint az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában. A vállalat jelenleg két másik kanadai ontariói gombafarmmal folytat tárgyalásokat a szüretelő robotok telepítéséről, és várhatóan még az idén telepíti őket. A vállalat nem fogja azonnal értékesíteni robottechnológiáját, hanem szedési szolgáltatást kínál. „A sikeresen leszedett gomba kilogrammja után fizetnek minket, ami lehetővé teszi, hogy minden méretű gazdaság hozzáférjen a robotizált betakarításhoz, és ezzel segítsen a munkaerőhiányon”.

Videó a gombaszedő robotról, amely egy kanadai ontariói farmon dolgozik:

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “A robot gombaszedő megoldja a munkaerő-problémákatAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenhat =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .