Magote gepc 2301

Európai Gombatermesztők Szövetsége gyűlés 2023. I félév

Az Európai Unió tisztában van a gombatermelők problémáival

Az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottságának képviselőivel találkoztak januárban az Európai Gombatermesztők Csoportja (GEPC) egyesületeinek elnökei. Az 1980-ban létrehozott GEPC néven ismert csoport mindig is az ágazat hivatkozási pontja volt a gombatermelők problémáival kapcsolatban, és az idők során az Agaricus Bisporus (gombafajta) belső közösségi termelésének megvalósításához vezetett, hogy korlátozzák a Kínából származó importot, és erős gazdaságot teremtsenek az EU összes országa számára.

Az európai gombatermesztő egyesület a Copa-Cogeca gyümölcs- és zöldségágazat alcsoportja. A csoport 10 delegációból áll és Olaszország, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Lengyelország, Spanyolország és Olaszország gombatermesztőit képviseli.

2022-ben ez a 10 ország képviselte a teljes európai termesztett gombatermelés 94%-át. Az EU 27 tagállama szerkezetileg önellátó mind a friss gombatermesztés, mind a feldolgozóiparnak szánt gomba tekintetében. A harmadik országokból származó behozatal évek óta csökken.

A harmadik országokba irányuló uniós export viszont bővült az Egyesült Államokba irányuló kvóták növelésének köszönhetően, amelyek a tagállamok által az EU-n kívülre értékesített teljes mennyiség 63%-át teszik ki. Mára ezek a kvóták lelassultak, mivel az Egyesült Államok által az európai termékekre kivetett vámok jelentős emelése miatt büntetés jár, ami a kínai import javát szolgálja.

Romeo Fuser, Olaszország képviselője és az EU Mezőgazdasági Főigazgatóságának meghallgatásán a delegáció vezetője hangsúlyozta az Európai Csoport szövetségeinek az Európai Unióval való összekapcsolása érdekében végzett tevékenységek fontosságát.

Elmondta: „Ebben a konkrét kontextusban meg tudtuk osztani az import/export ágazatra jellemző problémákat. A GEPC követeléseit az Unió képviselői elismerték, és a résztvevők úgy ítélték meg, hogy az USA által alkalmazott vámokkal (amelyek egy év alatt megduplázódtak) és az ukrán probléma iránti érzékenységgel szemben a cselekvés iránti követelések tárgyilagosságát, az EU-ba irányuló behozatali kvóták felülvizsgálatát. A jelenlegi helyzetre való tekintettel ezeket az Európai Unió felfüggesztette.

„Egy másik fontos kérdést vetett fel a csoport a termesztésben használt tőzeggel kapcsolatban, amely nélkülözhetetlen a megfelelő terméshozam eléréséhez”. Jelentős megnyugtatást jelentett az Európai Unió klímaváltozásért és környezetvédelemért felelős politikai tisztviselőjének, Risto Artjokinak a képviselője, aki az ülésen kijelentette, hogy a tőzeg gombatermesztésben való felhasználásának betiltása nem szerepel a napirenden, de a környezeti fenntarthatóságra való törekvés kölcsönös elkötelezettségét a pénzügyi fenntarthatósággal együtt idővel meg kell valósítani.

Forrás: Freshplaza

 

 

0 comments on “Európai Gombatermesztők Szövetsége gyűlés 2023. I félévAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 6 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .