gombasator epitese magote

Az energiaválság súlyosan érinti a német gombaipart is

Az energiaigényes gombatermesztést jelenleg különösen érzékenyen érinti az ukrán háború élelmiszertermeléshez szükséges áram- és gázbeszerzésre gyakorolt hatása a  Német Gombatermesztők Szövetsége (BDC) szerint.

A Szövetségi Energiafelhasználók Szövetsége (VEA) képviselőivel folytatott intenzív eszmecsere során a résztvevők a termesztőhelyiségek rendkívül energiaigényes klímaberendezési folyamatairól és a leszedett termékek hűtéséről, valamint a komposztgyártásról, továbbá a komposzt higiéniáról és a házak fertőtlenítéséről beszéltek.

Minden erőfeszítés ellenére a gombatermesztők eddig nem tudtak részt venni a Német Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (BAFA) energiaköltség-csökkentési programjában, mivel nem tartoznak a felsorolt ágazatok közé. Tekintettel a gombaipar energiaigényére, ez a BDC képviselői számára teljesen érthetetlen. A testület becslése szerint csak a villamosenergia- és gázáremelések több mint 75 millió eurós többletköltséget okozhatnak az ágazatnak, amennyiben a villamosenergia- és gázárak ezen a szinten maradnak vagy még tovább emelkednek.

A helyzet rendkívül súlyos, mivel a CO2-árképzés és a papírkarton és egyéb csomagolóanyagok megnövekedett üzemeltetési költségei már eddig is nehezítették az árképzést. Ráadásul a szedők közelgő minimálbér-emelése és a gázadó is hozzáadódik a helyzethez és az energiapiacon további kihívások fenyegetnek.

Forrás: Freshplaza

0 comments on “Az energiaválság súlyosan érinti a német gombaipart isAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − három =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .