biocont-gombaszunyog-imago-larva-1536x1090

Nemycel: megoldás a gombaszúnyogok ellen

A kétspórás csiperke világviszonylatban is a legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj. A rovarkártevők közül a gombaszúnyog fajok tekinthetők a csiperkegomba termesztés legveszélyesebb kártevőinek.

A fő kártételt a nyűszerű, áttetsző lárvák okozzák, melyek elsődleges tápláléka a komposzt, illetve a micélium. A komposzt elfogyasztásával felélik a hasznos szerves anyagokat és vizet. A micélium megrágásával tovább fokozzák a vízveszteséget, valamint utat nyithatnak a másodlagos betegségeknek is. Súlyos fertőzés esetén a lárvák a gomba tönkjébe is behatolhatnak. Közvetett kártételként a kifejlett egyedek patogén gombák spóráit terjeszthetik, továbbá a rovarok nagyszámú előfordulása a dolgozók számára is zavaró lehet, ezek a kis testű állatok könnyen belélegezhetők.

biocont-gombaszunyog-imago-larva-1536x1090

A gombaszúnyog imágója és lárvája

A gombaszúnyogok elleni védekezés kihívásokkal teli. Éppen ezért nagy hangsúlyt kap a megelőzés, a jó minőségű, kártevőtől mentes komposzt előállítása és megvásárlása, valamint a termesztési higiénia betartása, a letermett komposzt és egyéb szerves hulladékok mielőbbi kihordása. Az engedélyezett rovarölő szereket tekintve Magyarországon mindössze egy készítmény rendelkezik érvényes engedéllyel.

A biológiai megoldást Magyarországon a Biocont Magyarország Kft. hozta el a Nemycel készítmény formájában, amely 2022 júniusában kapta meg engedélyét. A Nemycel hasznos fonálférget tartalmazó készítmény csiperkegombában használható fel a gombaszúnyogok lárvái ellen. A Nemycel-ben megtalálható hasznos fonálférgek a termesztőközegben élő szúnyoglárvákat rövid időn belül megtalálják és a fonálféreggel szimbiózisban élő baktériumokkal közösen elpusztítják azokat. Felszaporodnak a kártevő testében és elhagyva azt, megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ezzel a jelen lévő gombaszúnyog lárvákat gyorsan elpusztítják.

A nyugat-európai gombatermesztők alap technológiájába tartozik a Nemycel, hiszen a hasznos fonálféreg készítmény a gombaszúnyogok elleni védekezés legbiztonságosabb és leghatásosabb módja.

nemycel-kijuttatas-gombaszunyog-biocont-1536x1024

A Nemycel kijuttatása

Használata

A gombalegyek elleni védekezést a takaróföld komposztra való ráhelyezését követően célszerű elvégezni. A kijuttatás öntözőkannával és háti permetezővel egyaránt lehetséges. Permetezőgép használatakor a dugulás elkerülése érdekében a szűrőket el kell távolítani, valamint a nyomás maximum 5 bar, a szórófej nyílása pedig minimum 0,5 mm legyen!

AKCIÓ!

Próbálja ki Ön is! A bevezetési kampány keretén belül ingyenes termékmintát biztosítunk. További információkért, szaktanácsadásért keresse fel a területile illetékes Biocont szaktanácsadót!

nemycel-biocont-1536x902

biocont

Bővebb információ:

0 comments on “Nemycel: megoldás a gombaszúnyogok ellenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 − 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .