Magote szalma

Szalma- és faapríték hiány nehezíti a német gombatermesztők helyzetét

Az elmúlt hónapokban a faapríték, forgács, fűrészpor és a szalma, amelyek korábban bőségesen rendelkezésre álltak, egyre nehezebben elérhetővé és így rendkívül keresett árucikké váltak Németországban. Ennek megfelelően a gombatermesztők egyre nagyobb problémával néznek szembe a gombatermesztés alapanyagainak beszerzésében.

A hőség és az aszály miatt a gabona idő előtt ért be. Ez nem csak kisebb gabonatermést jelent, hanem a szalmaszálak is rövidebbek maradtak, mint ami normális időjárás esetén várható lett volna. Az idei szalmahozam ennek megfelelően csekély lesz Németországban.

A gombatermesztők hagyományosan megosztják a szalmát a szarvasmarha takarmány- és alomanyag-termelőkkel. Már az elmúlt években is egyre nagyobb kereslet mutatkozott a szalmára, mint a fűtésre használt pellett alapanyagára, így a tüzelőanyag gyártók kivonják a szalmát az anyagkörforgásból. Az idén elkezdődött energiahiány miatt ez a tendencia drámaian tovább növekedett. Milyen alternatívák vannak a szalma helyett? Kukorica- vagy repceszalma, széna, különböző fűfélék, amelyekkel azonban még nem nagyon vannak tapasztalatok, mint a gombatermesztés alapanyagai. De ezek amúgy sem jelentenek igazi alternatívát, mert velük a gombatermesztő azonnal újra versenybe száll az energia jellegű hasznosítással.

A faanyag esetében még szélsőségesebb a helyzet. A fát pellet formájában szintén használják a fűtési rendszerekben, amelyek az energiakrízis miatt fellendülőben vannak. 2020-ban 550 000 pellet alapú fűtési rendszer létezett Németországban. A beruházási költségek 55 %-áig terjedő állami támogatásnak köszönhetően a telepített rendszerek mennyisége továbbra is gyorsan növekszik. Az eredmény rendkívül nagy kereslet és hiány mindkét anyag esetében. Míg tavaly egy tonna fapellet 225 euróba került, ma 507 euróba. Ezeket az összegeket, ha szubsztrát alapanyagról van szó, a gombatermesztők aligha engedhetik meg maguknak.

Ez a feszült helyzet egy olyan ágazatot sújt, ami több más területen is küzd a megnövekedett költségekkel. A gombatermesztőknek is jelentős szükségük van energiára, különösen a termesztőházak téli fűtéséhez és nyári hűtéséhez, valamint a frissen szedett gomba hűtéséhez. Az olyan csomagolóanyagok, mint a kartondobozok és a fólia jelentősen megdrágultak, akárcsak a szállítás. Ehhez jönnek még az alkalmazottak, gombaszedők emelkedő bérköltsége. Mi lesz ezután? A német gombatermesztők nagy aggodalommal tekintenek a jövőbe.

Forrás: GombaFórum

0 comments on “Szalma- és faapríték hiány nehezíti a német gombatermesztők helyzetétAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tizennégy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .