Magote másolat

PCR tesztekkel a kórokozók ellen

Hagyományosan a gombatermesztő házakban előforduló kórokozó gombák, baktériumok jelenlétét mikrobiológiai minták tenyésztésével, több napos munkával tudják kimutatni. Ezt forradalmasítaná egy ausztrál kutatócsoport.

Michael Kertesz, a Sydney-i Egyetem docense az ABC News-nak elmondta, hogy a kimutatási eljárás ugyanazon a PCR technológián alapulna, mint a COVID-19 kórokozó esetében történt az elmúlt években. A multiplex-PCR technológiával végeztek kísérleteket, ami a hagyományos kimutatási módszerek 4-7 napos időtartamához képest 48 óra alatt képes nagy biztonsággal kimutatni egyes kórokozók jelenlétét a gombaüzemben. Ez a gyorsaság, a paraziták jelenlétének korai felismerése kulcsfontosságú a fertőzések kezelése szempontjából. A kísérletben több, mint 5000 tesztet végeztek már el Ausztrália szerte és az eredmények alapján a módszer sikeresnek mondható.

Leah Bramich az Ausztrál Gombatermesztők Szövetségének vezetője szerint a fertőzések korai felismerésével nyerhető idő a legfontosabb. A termesztőhelyiségek közvetlen kapcsolatban állnak egymással, így az egyik teremben fellépő fertőzés könnyen tovább terjedhet, aminek termelési veszteség lehet a következménye, ami az ellátási lánc biztonságában zavart okozhat.

A mintavétel roppant egyszerű, akár a gombatermelők által is könnyedén elvégezhető. Több helyről érdemes mintát venni, a termesztőhelyiségek padlójáról, a termőfelületről, a dolgozók kezéről, a szociális helyiségekből. Kertesz professzor szerint a legjobb mintavételi pont a termesztőházak padló lefolyója. A mintavételhez egyszerű esetben vattapamacsot használnak, nagyobb felületeknél egy a festőhengerhez hasonló hengert.

Jelenleg 7 nagyobb gombaüzem használja a módszert Ausztráliában, a vizsgálat jelenleg még magas költsége miatt a nagyvállalatok számára kifizetődő ez a technológia.

Forrás: GombaFórum

0 comments on “PCR tesztekkel a kórokozók ellenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .