140 nap alatt képes lebontani a műanyagot két gombafaj

A világ műanyaghulladékának csaknem egyharmada polipropilén, egy kemény műanyag, amelyet palackkupakok és élelmiszer-tárolók készítésére használnak, és amelynek lebomlása több száz évig is eltarthat. Most azonban tudósok a talajban található két gombatörzset arra használtak fel, hogy mindössze 140 nap alatt lebontsák a laboratóriumi polipropilénmintákat.

A két gomba, az Aspergillus terreus és az Engyodontium album a laboratóriumi kísérletek során megette a műanyagot: a minták 25-27%-át 90 nap után felfalták, 140 nap után pedig a maradékot is eltüntették. A tanulmány mögött álló ausztrál tudóscsoport vezetője, Amira Farzana Samat végzős hallgató szerint munkájuk fontos ugródeszka a műanyaghulladék biológiai kezelésének megtervezésében.

Bár a gombák esetében ez sebességrekordnak számíthat, a nemrégiben egy komposztkupacban felfedezett műanyagrágó baktériumok mindössze 16 óra alatt képesek voltak lebontani a PET, azaz a polietilén-tereftalát 90 százalékát. Eddig több mint 400 mikroorganizmusról derült ki, hogy természetes úton lebontja a műanyagot, a gombák pedig sokoldalúságukkal és azzal a képességükkel, hogy mindenféle szintetikus szubsztrátot képesek lebontani egy erős enzimkeverék segítségével, meglehetősen nagy figyelmet kaptak.

Mikroszkópos képek a kezeletlen műanyagról (balra), és a gombák által lebontottról (jobbra). Forrás: Samat et al./npj Materials Degradation

A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a két gomba együttesen képes lebontani a polipropilén granulátumokat és vékony polipropilén filmeket, valamint az alumíniummal bevont polipropilén lapokat. Bár ennek a pontos folyamatát még nem ismerik, feltételezésük szerint a gombák a műanyaghoz hasonló anyagokat egyszerűbb molekulákra bontják, amelyeket aztán felszívhatnak vagy kiválaszthatnak. A módszerhez előkezelésre van szükség, amely során UV-fénnyel, hővel vagy kémiai reagenssel gyengítik a hulladékanyagot, hogy a gombák megtámadhassák.

A kutatók közölték: a módszerük bármely fermentációs folyamathoz hasonlóan megnövelhető, de még nem optimalizálták a kísérleti feltételeket az ipari méretekben való működéshez. Emellett a módszer természetesen nem helyettesíti a műanyaghulladék csökkentésére irányuló erőfeszítéseket sem – tették hozzá.

Forrás: Science Alert

0 comments on “140 nap alatt képes lebontani a műanyagot két gombafajAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − tizennyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .