Magote helmet

Környezetbarát kerékpáros sisak micéliumból és kenderből

A holland Studio MOM tervezőiroda olyan biciklisisakot fejlesztett ki bioanyagokból, amely a polisztirol sisakokkal ellentétben fosszilis tüzelőanyagok nélkül előállítható, és használat után komposztálható.

A MyHelmet bukósisak fő héját egy speciálisan kifejlesztett micélium – a gombák húsos, gyökérszerű szerkezete – alkotja, míg a külső héj és a pánt kendertextilből készül.

A holland Studio MOM tervezőiroda olyan biciklisisakot fejlesztett ki bioanyagokból, amely a polisztirol sisakokkal ellentétben fosszilis tüzelőanyagok nélkül előállítható, és használat után komposztálható. A MyHelmet bukósisak fő héját egy speciálisan kifejlesztett micélium – a gombák húsos, gyökérszerű szerkezete – alkotja, míg a külső héj és a pánt kendertextilből készül.

A szakértők azt javasolják, hogy a sisakot három-ötévente cseréljék le, mivel a rendszeres használatból adódó kopás miatt valószínűleg csökken a szilárdsága. A legtöbb kerékpáros bukósisak azonban expandált polisztirolból, azaz EPS-ből készül, amely egy nehezen ártalmatlanítható műanyagfajta. Nem biológiailag lebomló, és nehezebb újrahasznosítani, miután a sisak többi alkatrészéhez ragasztották.

A MyHelmet dizájnja az EPS-t egy olyan micéliummal helyettesíti, amelyet kenderpelyhekből álló táplálékon termesztenek. Ha ezt a micéliumot a termesztési folyamat során rövid időre felmelegítjük, szerkezeti felépítése az EPS-hez hasonlóvá válik; merevvé, könnyűvé és alacsony hővezető képességűvé válik. A micélium természetes rétegszerkezete helyet teremt a légáramlásnak is, ami segít hűvösen tartani a viselő fejét.

Forrás: DeZeen

 

0 comments on “Környezetbarát kerékpáros sisak micéliumból és kenderbőlAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .