Magote EU

Gombával az egészségünkért

Van, aki ki nem állhatja, és olyan is, aki odavan érte. Az biztos, hogy utóbbiak szerencsések, mert bizony ha gyakran fogyasztjuk, azzal sokat teszünk az egészségünkért. Nézzük, miért is olyan egészséges a gomba!

1. A gombák segíthetnek a fogyásban
A gombák fehérjében gazdagok, ezért kiváló zsírszegény alternatívát nyújtanak a hús helyett. Emellett magas a víztartalmuk, és alacsony kalóriatartalmúak. Egy gomba hozzávetőleg 90%-a víz, és félcsészénként körülbelül 3 kalóriát tartalmaz. Magas a pektintartalmuk, ez egy oldható rost, amely lassítja az emésztést, ezért hosszabb ideig teltebbnek érezhetjük magunkat tőle. A gombák természetes rézforrások, ami segít a zsíranyagcserében, nélkülözhetetlen ásványi anyag az egészséges hajhoz és a bőr kollagénképződéséhez, ami fontos az egészséges, ragyogó bőr számára.

2. Erősítik az immunrendszeredet
Magas a béta-glükán és a szeléntartalmuk is, amelyről kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert és véd a fertőzések, így a megfázás és az influenza ellen. A béta-glükánokat vizsgálva megállapították, hogy lassítják bizonyos daganatok növekedését azáltal, hogy megakadályozzák a véráramlást és a sejtnövekedést. A gombák napfény hatására D-vitamint termelnek, akárcsak az emberi bőr, aminek számos egészségügyi előnye van, többek között erősíti az immunrendszert.

3. Kiváló vitamin- és ásványianyag-források
A gombák számos vitamin és ásványi anyag forrásai, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez. Magas a B-vitamin-tartalmuk, különösen a tiamin és a riboflavin, amelyek segítik a szervezetet a szénhidrátok metabolizmusában, és fontosak az idegrendszer számára. Jó forrásai a niacinnak és a pantoténsavnak is, amelyek nélkülözhetetlenek az anyagcseréhez, valamint a zsír és más tápanyagok energiává alakításának folyamatához. Magas C-vitamin- és szeléntartalmuk támogatja az immunrendszer működését, segít megelőzni bizonyos ráktípusokat, és késlelteti öregedést. A gombák nagy része jó vasforrás, amely oxigént szállít a szervezetben, segítve az egészséges agy- és izomműködést. Ezenkívül megbízható káliumforrást jelentenek, amely esszenciális ásványi anyag, segít a vesék és az emésztőrendszer szabályozásában. Kimutatták, hogy támogatja a szívbetegségek elleni küzdelmet is, mert csökkenti a magas vérnyomást.

4. Magas a rosttartalmuk
A gombák oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaznak, ami segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét és megelőzni a székrekedést. Az élelmi rostok fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkentését. Segíthetnek a súlycsökkentésben is, mivel hosszabb ideig teltebbnek érezzük magunkat. Ilyen rostvegyület a már említett béta-glükán is.

5. Hús helyett is jó
A gombák kiváló fehérjeforrást jelentenek, különösen azok számára, akik vegetáriánus étrendet követnek, vagy egyéb okok miatt nem esznek húst. Egy adag gomba a napi ajánlott fehérje 10%-át biztosítja. Jó forrásai az esszenciális aminosavaknak, amelyek a fehérjék építőkövei. A gombák a húséhoz hasonló teljes aminosavprofilt tartalmazzák.

6. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek
A béta-glükánok gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a gombák enyhíthetik a gyulladásokat, segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot.

7. Segíthetnek a depresszió és a szorongás elleni küzdelemben
Tartalmaznak B6-vitamint és egy triptofán nevű aminosavat, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, valamint szerotonint is. Ez egy neurotranszmitter, amely segít szabályozni a hangulatot, az étvágyat és az alvást. Megállapították, hogy a gombák antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és tanulmányozzák mint a mentális zavarok, például a szorongás, a stressz és a depresszió lehetséges kezelését.

8. Vitaminjaik segítenek a szemünknek
A gombák kiváló forrásai az A-vitaminnak, más néven béta-karotinnak. Ez egy antioxidáns, amely segít csökkenteni bizonyos ráktípusok és látásproblémák, például makuladegeneráció kockázatát. Az A-vitamin fontos a szem egészségéhez, az immunrendszer működéséhez és az egészséges bőrhöz. A gombák B2-vitamint (riboflavint) is tartalmaznak, amely fontos a látáshoz, az anyagcseréhez és a neurológiai működéshez.

Forrás: divany.hu

0 comments on “Gombával az egészségünkértAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizennyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .