gombasator epitese magote

Emelkedőben a termesztett gomba ára

A gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.

A TERMESZTETT GOMBA PIACA

Európai Unió
A világ legnagyobb gombaimportőre az Egyesült Királyság (106 ezer tonna) volt 2017-ben, majd Németország (72 ezer tonna) és az Egyesült Államok (50 ezer tonna) következett a sorban. Világszinten a legjelentősebb exportőr Lengyelország és Hollandia volt.

A csiperkegomba tekintetében a tagországok közül Hollandia, Spanyolország és Lengyelország rendelkezik a legnagyobb termesztési potenciállal. Az EU csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív. A harmadik országokba elsősorban Lengyelország szállít csiperkegombát, jelentős exportőr még Litvánia és Hollandia is. Lengyelország 2017-ben több csiperkegombát exportált a harmadik országokba, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mennyiséget Fehéroroszországban értékesítették.

Ukrajnában 50 ezer tonna gombát termesztettek 2017-ben, ennek 90 százaléka csiperkegomba volt. Az ország gombaexportja több mint tizenháromszorosára, 530 tonnára nőtt 2017-ben a 2016. évihez képest. Oroszország szentpétervári régiójában egy gombatermesztő komplexum építésébe kezdenek még ebben az évben, ami várhatóan 2019-ben fejeződik be. A beruházás két nagy részből áll: egy 40 ezer tonna éves kapacitású komposztüzem, továbbá egy 10 ezer tonna termelési kapacitású gombatermesztő létesítmény.

Az Európai Bizottság adatai szerint a csiperkegomba nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve kilogrammonként 1,94-ről 1,77 euróra csökkent 2018 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest. A csiperkegomba termelői ára Lengyelországban volt a legalacsonyabb (1,14 euró/kilogramm), míg Írországban a legmagasabb (2,82 euró/kilogramm).

Magyarország
A hazai gombatermelés az utóbbi években növekedett: a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint 32,7 ezer tonna volt a termesztett gombafélék mennyisége 2017-ben, ebből a csiperkegomba 29,5 ezer tonna, a laskagomba 3 ezer tonna és az egyéb termesztett gomba 0,2 ezer tonna.

Az egészségtudatosság, az egészséges életmód fontosságára idén hetedik éve a GoPink! promócióval hívják fel a figyelmet. A mellrák elleni küzdelemhez csatlakozva a Bio-Fungi Kft. októberben rózsaszín tálcákba csomagolja a csiperke- és laskagombát, ezzel támogatva az érintett betegek gyógyulását és mihamarabbi felépülését. Magyarország csiperkegomba-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt az elmúlt években, 2017-ben 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabb, 485 forint/kilogramm, a laskagombát 1 százalékkal magasabb, 630 forint/kilogramm áron kínálták.

A bécsi nagybani piacon Magyarországról és Lengyelországból származó csiperkegomba szerepelt a kínálatban 2018 40. hetében: a magyarországi nettó 1,7- 2,8 euró/kilogramm, a lengyelországi 1,84-2,47 euró/kilogramm áron.

Forrás: Agrofórum

Emelkedőben a termesztett gomba ára – Oroszország megsokszorozta exportját

0 comments on “Emelkedőben a termesztett gomba áraAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .