Magote gomba tanyer

Gombából készült tányér

A magyar kreativitásnak nincsen párja, most épp gombából készítettünk tányért

Lerántották a leplet a MOME és a Salt étterem közös fejlesztéséről, a teljesen környezetbarát micélium-kender tányérról. „A tudományos munkatársak és a dizájnerek mellett a természetet is bevontuk alkotó szereplőként” – mondta Matheidesz Réka, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vezérigazgatója, utalva arra, hogy a tányérokat nem gyártják, hanem maguktól nőnek korong alakúra a különböző formákban. A sci-fibe illő tálalóeszközt az Index testközelből is megvizsgálta.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban egyre fontosabbá válik, és ezen elvek mentén születnek meg az új innovációk. Ezek közé tartozik a teljesen környezetbarát, magyar fejlesztésű micélium-kender ötvözetű tányér. A formabontó tálalóeszközt a régió egyik legfontosabb kreatívipari központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Michelin-csillagos Salt étterem közösen hozta létre. A lebomló tányér nemcsak a környezetvédelem jegyében született, hanem a csúcsgasztronómia és a design területén is új utakat nyit.

A BIOKOMPOZIT-ANYAGOK TÉRNYERÉSE ELKERÜLHETETLEN A KÖRNYEZETKÁROSÍTÓ ANYAGOKKAL SZEMBEN

– jelezte Minkó Mihály, az Innovációs Központ kutatója, hozzátéve, hogy ezek az anyagok egyelőre jórészt kísérleti fázisban vannak, azonban van közöttük néhány, például a micélium alapú biokompozit, amelynek már zajlik az ipari felhasználása. A szakember szerint segítségükkel talán már a közeljövőben csökkenthető azoknak a környezeti károknak a mértéke, amelyeket az elmúlt évtizedek során okozott az emberiség a bolygó ökoszisztémájának.

A micélium-biokompozitról röviden

A gombák segítségével előállított micélium-biokompozit a hagyományos gyártási technológiák helyett mikroorganizmusok segítségével növesztve jön létre. Az alternatív anyagok közül a csomagolástól az építészetig alkalmas lehet különböző műanyagok kiváltására, a könnyű, porózus, de jó tűzálló tulajdonságokkal bíró matéria valahol a hungarocell és a parafa között helyezhető el. Attól függően, hogy milyen gombafajokkal dolgoznak, különböző tulajdonságokkal bírhat, lehet keményebb vagy puhább, de a nedvszívóképességük is változóan alakulhat.

A MOME Innovációs Központjának Anyagkutatás Hubja évek óta vizsgálja a micélium alternatív felhasználási módjait: az anyagkutatás és az alkalmazott design gasztronómia területén most találkozhatunk először ezzel az újdonsággal. A fejlesztésben pedig tökéletes partnerre találtak a zöldmegoldások gasztronómiai alkalmazásában élen járó Salt étteremben.

Az étkezés és annak élménye egy olyan terület, amelyhez mindenki tud valamilyen módon kötődni. Az élményhez pedig értékeket, akár a környezettudatosságot lehet társítani

– mondta Matheidesz Réka az Indexnek. Az egyetemi vezető kiemelte, hogy a MOME ezen a területen is élvonalbeli szerepet vállal, már most is számos fenntarthatósági projektet valósítanak meg, és a jövőben is további lépéseket tesznek ezen az úton. Az oktatásban is nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti szempontokra, hiszen a jövő dizájnereinek már most ismeretekkel kell rendelkezniük ezen a területen.

Forrás: Index

0 comments on “Gombából készült tányérAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 4 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .