Magote 5 ok

A szedés, a tőzeg és a szalma a legnagyobb kihívás

A GEPC (Európai Gombatermesztők Csoportja) szerint az EU országai 2022-ben mintegy 1,07 millió tonna termesztett gombát állítottak elő. Az UMDIS Gombainformációs Ügynökség úgy látja, hogy az idei év (2023) sok termelő számára egy kicsit könnyebb lesz.

„Arra számíthatunk, hogy a 2023-as év végi előrejelzés még sokkal színesebb lesz. Az iparág kulcsbeszállítói szerint most mindegyikük új projektekkel van elfoglalva, minden kontinensen; tehát az iparág megy tovább” – mondja Inna Ustylovska, az UMDIS PR igazgatója. „Csak hogy tisztázzuk; 2023 nem egy könnyű szezon. Idén azonban a gombatermesztők a gombatermesztésre koncentrálhatnak, nem pedig a termelési költségek növekedése és hasonlók miatt próbálnak minden alkalommal túlélni”.”

Az áram és a gáz ára többé-kevésbé stabilizálódott, most már nem számítanak arra a gombatermesztők, hogy ezek a költségek három-ötszörösére ugranak, mint 2022-ben. Ustylovska szerint a gombatermesztőknek jelenleg is elég kihívással kell megküzdeniük: „A termelési költségek emelkedtek, de 2022-hez képest elég stabilak maradtak. Ami most fájdalmas a gombatermesztők számára, az (1) a tőzeg, amit a takaróföldhöz használnak, a gombatermesztés alapvető forrása, (2) a szalma, egy másik alapvető alapanyag, amit a komposztgyártáshoz használnak, (3) a gombaszedéshez szükséges emberek hiánya és (4) a Prochloraz betiltása”.

UMDIS1

Ustylovska szerint a gombatermesztők másik aggodalma, hogy a gombatermesztőket kiszorítják a tőzeg használatából. „Az Európai Unió megköveteli, hogy a gombatermesztés öko legyen, ami azt jelenti, hogy nem használnak tőzeget, így a takaróföld eltűnhet. Ez ellehetetleníti a gombatermesztést. A gombatermesztők most attól félnek, hogy a tőzeget egy pillanat alatt betiltják. Igen, Lengyelországban, Írországban és az Egyesült Államokban is folynak kísérletek más forrásokon alapuló takaróföld készítésére és felhasználására, de ahogy a legnagyobb lengyel takaróföld-gyártó nemrég az UMDIS-nek nyilatkozta: „A tőzeg helyett sok mindenből készíthetünk takaróföldet – papírból, kókuszrostból és hasonlókból -, de nagyon nehéz ugyanolyan magas hozamot elérni az ilyen takarófölddel”. A szalmából komposztot készítenek, amelyen gombát termesztenek. A szalma beszerzése sok országban mindig kihívást jelent, de jelenleg néhányan nagyon küzdenek vele.”

A harmadik kérdés, amely Ustylovska szerint talán mindenhol a gombaipar fő problémája, a gombaszedés. „A gomba nagyon érzékeny, ezért a friss piacra embereknek kell szedniük, nincs gépi betakarítás. Az alkalmazottak egyre drágábbak, és sok országban nem is a pénzről van szó, az emberek egyszerűen nem akarnak ilyen unalmas munkát végezni. A Holland Gomba Napok kiállításon számos szedési innovációt mutattak be, mint például szedőrobotokat, billenő polcokat, mozgatható rendszert, szállítószalagot és szedőkocsikat. Emberekre azonban még mindig szükség van és az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy kiképezzük őket a hatékonyabb munkavégzésre. Végül pedig ott van a Prochloraz betiltása Európában novembertől. A gombatermesztők eléggé aggódnak, hogy milyen minőségű gombát kaphatnak nélküle”.

UMDIS2

Bár a klasszikus gombák iránti kereslet nem igazán változott az elmúlt években, Ustylovska szerint az egzotikus gombák tekintetében nagy mozgás tapasztalható: „Az egzotikus gombák, mint a shiitake, ördögszekér laskagomba, maitake, enoki, süngomba és mások iránt folyamatosan, de lassan nő a kereslet. Nemrégiben az egyik németországi ökoszupermarketben jártunk és csak egzotikus gombákat és barna csiperkegombákat találtunk, a szokásos fehéret egyáltalán nem. Ez mutatja a keresletre adott választ. Ügynökségünk gyakran utazik és figyeli a gombákat a különböző országok szupermarketjeiben. Minden üzletben, még a diszkontokat is beleértve, különböző egzotikus gombákat látunk a polcokon, tehát a kereslet biztosan növekszik ezek iránt a gombák iránt.”

Ustylovska arra számít, hogy Európában több egzotikus gomba termesztése kezdődik majd. „Spanyolországban most tervezik egy nagyszabású shiitake-termelés beindítását, kínai importált logokon. Az európai egzotikus gombatermesztés zökkenőmentesen fejlődik, Hollandiában, Spanyolországban, Lengyelországban és más országokban is vannak jó európai alapanyag előállítók. Forrásaink szerint azonban a kínai shiitake logelőállítók nagy lobbija igyekszik minél több egzotikus, főként shiitake gombafarmot létrehozni Európában. Hallottunk történeteket arról, hogy a kis gombafarmok egzotikus farmokra váltanak, menekülve a globalizációs trend elől, amely kiszorítja a piacról a kis gombafarmokat. Így az egzotikus gombafarmmá válás a megoldás számukra”.

UMDIS3

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “A szedés, a tőzeg és a szalma a legnagyobb kihívásAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .