Magote plastic

Franciaország betiltja a műanyag csomagolást

2023. július 1-jétől új rendelet lép hatályba Franciaországban, amely megtiltja a feldolgozatlan gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolásban történő értékesítését.

A francia hulladékellenes törvény a körforgásos gazdaságot támogatja, amely 2022. január 1-től betiltotta a friss gyümölcsök és zöldségek műanyagban történő kiskereskedelmi értékesítését, kivéve, ha azokat 1,5 kg-nál nagyobb csomagolásban árulták. Július 1-jétől újra életbe lép, kivéve 29 gyümölcsöt és zöldség esetét, valamint a fogyasztásra kész gyümölcsöket, mivel esetükben fennáll a romlás veszélye, ha ömlesztve árulják őket.

Mi ez az új szabályozás?
A francia államtanács 2022. december 9-én hatályon kívül helyezett egy korábbi, 2021. október 8-i szabályt. Az az eredeti szöveg azt kívánta, hogy fokozatosan csökkentsék a műanyag csomagolásban árusítható gyümölcsök és zöldségek listáját. Emellett azt is előírta, hogy bizonyos különösen érzékeny élelmiszerek 2026 júniusáig mentességet élvezzenek. Ezt a döntést követően a francia kormány új szöveget dolgozott ki és nyújtott be az Európai Bizottságnak.

Ez az új, 2023. június 21-én közzétett szöveg 29 olyan gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amelyek mentesülnek a tilalom alól. Ez az érett gyümölcsökön („a fogyasztóknak teljesen érett állapotban értékesített”) és a csíráztatott magvakon kívül. A különböző kisebb zöldségek (retek, sárgarépa, fűszernövények) csomagolására szolgáló rugalmas szalagok is engedélyezettek.

Mely gyümölcsök és zöldségek mentesülnek a 2023. július 1-jei műanyag csomagolási tilalom alól?

  • Endívia, spárga, brokkoli, gomba, korai burgonya, korai sárgarépa és bébirépa.
  • Fejes saláta, fejes saláta, fiatal hajtások, fűszernövények, spenót, sóska, ehető virágok és babcsíra.
  • Cseresznye, áfonya, vörös áfonya és egres.
  • Érett gyümölcsök, azaz olyan gyümölcsök, amelyeket teljesen érett állapotban adnak el az embereknek, és ezért a csomagoláson fel van tüntetve.
  • Csíráztatott magvak.
  • Málna, eper, áfonya, szeder, ribizli, bodza, bodza, eper, piros ribizli, fekete ribizli és kivi.

Melyek már nem mentesülnek?
Körülbelül tíz gyümölcs- és zöldségfajta már nem mentesül a tilalom alól. Ezek közé tartozik a bordázott és hosszúkás paradicsom, a cseresznye- vagy koktélparadicsom, a korai hagyma, a korai fehérrépa, a kelbimbó, a zöldbab, a szőlő, az őszibarack, a nektarin és a sárgabarack.

A műanyag csomagolóanyag 2023. december 31-ig használható fel
A tilalom 2023. július 1-jén lép hatályba. A csomagolóanyag-készletek felhasználása érdekében azonban a nem mentesített gyümölcsök és zöldségek 2023. december 31-ig még értékesíthetők teljesen vagy részben gyártott csomagolásban.

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “Franciaország betiltja a műanyag csomagolástAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .