Magote picking

Eltűnhet az észak-ír gombaipar, ha nem lép az angol kormány

Az Észak-Írországi Gombatermesztők Szövetsége (NIMGA) szerint az ágazat a következő néhány évben „eltűnik”, ha az Egyesült Királyság kormánya nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy a gombaszedő szerepét felvegye a hiányszakmák listájára (SOL).

A SOL olyan foglalkozásokat sorol fel, amelyekben az Egyesült Királyságban hiány van megfelelő szakképzett munkaerőből, és amelyek esetében célszerű ezt a hiányt migráns munkavállalókkal pótolni szakképzett munkavállalói vízummal.

A listán szereplő foglalkozásokra a bevándorlási szabályokon belül bizonyos mentességeket adnak, amelyek célja, hogy a munkáltatók számára megkönnyítsék a migráns munkaerőhöz való hozzájutást a hiányszakmák betöltéséhez.

Az Észak-Írországi Gombatermesztők Szövetségét 2022-ben alapították az ágazatban működő vállalkozások. Észak-Írországban a gombaiparban 723 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott ember dolgozik, a NIMGA 8 gombafarmot képvisel, amelyek mindegyike a határ menti régióban található.

Az iparág megközelítőleg 64,5 millió fontot jelent a helyi gazdaságnak, és az Egyesült Királyságban értékesített gombák 10 százalékát adja. Észak-Írország kertészeti termelésének 40 százalékáért felelős. A gombafarmok száma az 1991-es 296-ról 2023-ra mindössze 10-re csökkent, és többeket a bezárás veszélye fenyeget, mások pedig azt fontolgatják, hogy a Köztársaságba költöznek.

Magote másolat

Frank Donnelly, a NIMGA elnöke így nyilatkozott: „A gombatermesztők többször próbáltak helyi munkavállalókat alkalmazni, de minden erőfeszítésünk ellenére ez nem eredményezi a kereslet kielégítéséhez szükséges létszámot.

„Jelenleg 15,8 százalékos üres álláshelyekkel rendelkezünk, ami végső soron a költségeket növeli, és azt jelenti, hogy nem tudunk olyan versenyképesek lenni, mint a más régiókban működő termelők”.” Donnelly úr szerint a helyi munkaerő toborzása az ágazatba „nem csak Észak-Írországban jelent kihívást”.

Így folytatta: „A kertészeti ágazat világszerte hasonló kihívásokkal küzd, azonban ami ebben a régióban egyedülálló, az az, hogy más országok kormányai kedvezőbb vízumfeltételeket teremtettek, hogy más országokból is vonzzák a munkavállalókat. Az ír kormány például bevezette a „Rest of the World” vízumot, amellyel egyes iparágakban (köztük a kertészetben) dolgozó munkavállalók akár öt évig is dolgozhatnak.

„Mindez a más uniós tagállamokból származó munkaerőhöz való hozzáférésen felül, a szabad mozgáson keresztül. „Mivel a munkavállalóink 95 százaléka az EU tagállamaiból érkezik, és a Brexit miatt megszűnik a szabad mozgás, az észak-írországi gazdaságok olyan kétségbeejtő helyzetbe kerültek, amelyet nem ők okoztak.

Magote picking

„Gazdaságaink ellenállóak, de a munkaerőhiány, az emelkedő üzleti költségek és az Ír Köztársaságbeli szomszédainkkal szembeni versenyképtelenség együttes hatása azt jelenti, hogy a gazdák egyre gyakrabban szembesülnek a bezárás vagy a déli irányba történő áthelyezés lehetőségével” – figyelmeztetett Donnelly úr.

„Reméljük, hogy a MAC és az Egyesült Királyság kormánya belátja, hogy a munkaerőpiachoz való hozzáférés hiánya milyen pusztító hatással van az ágazatunkra, és biztosítja a gombaszedők felvételét a hiányszakmák listájába” – zárta mondandóját.

Forrás: FarmingLife

0 comments on “Eltűnhet az észak-ír gombaipar, ha nem lép az angol kormányAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .