Gombatermesztés gyümölcsösökben

A gombák termesztéséhez jóval kevesebb értékes termőtalaj, víz és erőforrás szükség, mint az állattenyésztéshez, mégis hasonlóan kiváló fehérjeforrások, mint a különféle húsok. Emellett szimbiózisban élnek a fákkal, tápanyagot cserélnek velük, és közösen nagy mennyiségű szén-dioxid-megkötésre képesek.

Egy korábbi tanulmány szerint az élelmezési célú gombatermesztés ki tudná egészíteni a faültetési törekvéseket, sőt, akár a fákat gombákkal együtt is lehetne ültetni, ami helytakarékos és egyben praktikus megoldás. Így a gombák termesztéséhez nem lenne szükség fakivágásokra, az ötlet sokkal inkább az erdősítést segítené. Lehetne akár élelmezési céllal ültetett erdőkben, például gyümölcsösökben termeszteni a gombát.

A kutatók abban is látnak realitást, hogy a gombák begyűjtött spóráival oltanák be a fákat, amik ültetés után szimbiózisban élhetnének a fákkal.

A gombák föld alatti hálózata támogatná a tápanyagcserét, miközben a gombahajtások élelmet szolgáltatnak. Ráadásul a gombatermesztés a szénmegkötést is támogatja, a gombafonalak viszonylag nagy mennyiségű szén tárolására képesek a föld alatt.

Az ötlet hátulütője, hogy ha a gombákat fiatal erdőkkel együtt telepítik, csupán egyetlen fajt részesítenek előnyben.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

0 comments on “Gombatermesztés gyümölcsösökbenAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 2 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .