gombasator epitese magote

Istállótrágya helyett letermett gombakomposzt

A jó minőségű szerves trágya hiánya a szabadföldi zöldségtermesztő üzemekben is egyre súlyosabb gond. Ennek ellenére nem használjuk ki eléggé a szervesanyag-utánpótlás alternatív megoldásait.

Míg a talajok tápanyag-ellátottságát a legtöbb gazdaságban műtrágyákkal sikerült elfogadható szinten tartani, addig a talajszerkezet romlása sok gazdaságban megfigyelhető volt. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen körülmények között az állattenyésztés visszaesése és a talajerő-gazdálkodás szempontjából kedvezőtlen trágyakezelési módok alkalmazása, továbbá az ipari komposztok hiánya rákényszeríti a gazdálkodókat minden lehetséges forrás kihasználására.

Sajnos az a takarékos és helyes környezetgazdálkodó szemlélet, amely tőlünk jóval gazdagabb országokban is mindennapi gyakorlat – a kicsi megbecsülése –, értve ezt a szervesanyag-gazdálkodásra is, nálunk nem igazán tapasztalható.

A csiperkegomba termesztése során nagy tömegben (50.000-100.000 tonna/év) képződő letermett gombakomposztot legtöbb helyen környezetszennyező anyagként kezelik, részben szeméttelepeken, részben szabálytalanul, a gombatermesztő üzemek környékén, utak mentén és mezőgazdasági területeken tárolják. Viszonylag csak kis hányadát hasznosítják növénytermesztő (kertészeti) üzemekben.

Az évente keletkező letermett gombakomposzt mennyisége megközelítőleg 3000-4000 ha növénytermesztő terület évi utánpótlására lenne elegendő.

Ha azt számoljuk, hogy a kertészeti vetésforgókban kb. négyévenként használnak szerves trágyát, akkor a letermett csiperkekomposzt 12.000-16.000 ha kertészeti kultúra számára biztosítaná a szervesanyag-utánpótlását, azaz a zöldségtermő felület 15-20 százalékának szervesanyag-utánpótlása megoldott lenne.

Maga a letermett komposzt egy homogén, nedvességtartalom vonatkozásában közepes, könnyen kezelhető, magas humusztartalmú anyag, 1 tonna kikerülő csiperkekomposzt 200-250 kg/tonna (száraz) szerves anyagot tartalmaz.

Nem elhanyagolható a tápértéke sem, a fontosabb növényi tápanyagokból (makroelemekből) is számottevő mennyiséget tartalmaz:

 • nitrogén (N): 6 kg/t
 • foszfor (P2O5): 4 kg/t
 • kálium (K2O): 9 kg/t
 • magnézium (MgO): 2 kg/t
 • kalcium(CaO): 45 kg/t

Kémhatása semleges-enyhén lúgos, talán valamivel magasabb, mint amit a legtöbb zöldségféle igényel, de az eltérés nem zárja ki alkalmazhatóságát. Összes sótartalma (EC-érték) vonatkozásában az eddigi vizsgálati eredmények szerint magas, kertészeti növények számára már nehezen elviselhető (3-4 mS/cm), ezért korlátlan mennyiségben nem tanácsoljuk a használatát.

Növény-egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy növénytoxikus anyagokat, betegségeket vagy kártevőket a letermett komposzt nem tartalmaz, ilyen vonatkozásban, mint a jól kezelt, érett (!) istállótrágya, tisztának tekinthető. Megállapítható, hogy

 • a letermett gombakomposzt a komposztált istállótrágyával közel azonos értékű,
 • és amellett, hogy növeli a talaj tápanyagtartalmát, jelentősen és tartósan javítja annak szerkezetét, azaz vízgazdálkodását, tápanyag- és vízmegtartó képességét.

Kétségtelen hátránya, hogy konténeres termesztés esetén a műanyag zsákokat el kell belőle távolítani, ami nagyüzemi hasznosíthatóságát korlátozza, de az egyre terjedő polcos csiperketermesztésnél ez a gond már nem áll fenn.

Figyelembe véve szervesanyag-tartalmát és kémiai tulajdonságait (EC-érték), újrahasznosítását az alábbiak szerint javasoljuk:

 • zöldségtermesztő üzemekben az őszi mélyszántások idején a szerves trágyát igénylő növények alá 70-80 t/ha adagban,
 • szántóföldi növények esetében (kukorica, cukorrépa és egyéb trágyás kapások alá) 40-50 t/ha mennyiségben,
 • zöldséghajtató kertészetekben 10-20 kg/m2-es adagban,
 • palántanevelő földekhez szerves trágya helyett 1/3 térfogatarányban,
 • balkonládákba, cserepekbe tőzeggel fele-fele arányban keverve,
 • faiskolai konténeres növények talajához 10-20 százalékos arányban keverve és
 • gyümölcs- és szőlőültetvényekben 40-50 t/ha adagban, ősszel, talajba munkálva.

Egyenletes terítése gondos talajba munkálás esetén homogén közeget biztosít az olyan különösen igényes zöldségfajok számára is, mint a paprika, a karfiol vagy az uborka.

Forrás: AgroInform

0 comments on “Istállótrágya helyett letermett gombakomposztAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + tizenegy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .