Gombabor

Érkezik a gombabőr

Érkezik a gombabőr: a mezőgazdasági hulladékokat újrahasznosító, környezetbarát anyag

A bőr sokoldalúan használható anyag: a bútoroktól kezdve a járműveken át a ruházatig számos helyen találkozunk vele. A valódi bőr állatokból, a műbőr szintetikus anyagokból készül. Utóbbiak előállításához rengeteg vegyi anyagot használnak.

Az állati bőr ugyan a hústermelés melléktermékének tekinthető, de ezzel együtt az előállításához kapcsolódó etikai és környezetvédelmi problémák miatt az elmúlt években szakemberek elszántan keresik azokat az anyagokat, amelyek helyettesíthetik ezt a kétségtelenül szép és tartós anyagot.

Már hallottunk almahéjból, sőt kaktuszból készült növényi bőrről is, mindkét termék ígéretesnek tűnik. Most a gombából készült bőr került képbe, ez az anyag szén-dioxid-semleges és teljes mértékben képes biológiailag lebomlani.

Alexander Bismarck, a Bécsi Egyetem kutatója a Londonból érkezett Mitchell Jones vendégprofesszorral együtt vezeti a kutatásokat.

A gombából készült bőr előállítása viszonylag olcsón lehetséges, különféle erdészeti és mezőgazdasági melléktermékek (pl. fűrészpor) újrahasznosításával, amelyek alapközegként szolgálnak a gombafonalak számára.
A gomba biomassza egy bizonyos idő után betakarítható, majd fizikai és kémiai úton kezelhető (pl. préseléssel, hálósítással). Az első anyagok már elkészültek és a valódi bőrhöz hasonló anyagtulajdonságokkal rendelkeznek. Az egyik legnagyobb kihívásnak az tűnik, hogy olyan micéliumtömeget termeljenek, amely homogén, állandó színnel, vastagsággal és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik.

A gombabőr kitint tartalmaz, valamint más poliszacharidokat, így például glükánt. A kétspórás csiperkéből és a rózsaszínes egyrétűtaplóból már más termékek is készültek, például gombapapír és szigeteléshez használható, habszerű építőanyagok.

Forrás: www.univie.ac.at és Medienportal

 

0 comments on “Érkezik a gombabőrAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − 1 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .