Magote trend

Az emelkedő élelmiszerárak ellenére a fogyasztók továbbra is a sokoldalú gombát választják

A gombában van valami eredendően „extra”. Persze, a hús ízletes és megfizethetőbb helyettesítőjeként lenyűgözőek, de emellett rengeteg egészségügyi előnnyel járnak, jól illeszkednek a különböző étrendekbe, és gyorsan elkészülnek.

És bár a gomba nem teljesen inflációálló, a kiskereskedők kihasználhatják a jelenlegi trendeket, hogy növeljék a kategória forgalmát.

„A gombaeladások követik a termékosztályon és az élelmiszerboltok egészénél megfigyelhető mintákat” – mondta Anne-Marie Roerink, a 210 Analytics igazgatója és alapítója. „Ez azt jelenti, hogy a hatalmas gazdasági nyomás miatt a fogyasztók gondosan mérlegelik, hogy mi kerül a kosarukba.” De a kategórián belüli és az egész üzletben tapasztalható mennyiségi nyomás ellenére a friss gombák esetében „elég sok lehetőség és érdekes trend van” – tette hozzá Roerink. Az egyik ilyen trend az akciók ereje, amelyek nemcsak a gombák eladását segítik elő, hanem a vásárlókat is egy adott üzletbe terelik.

„A fogyasztók nagyon érdeklődnek az akciók iránt és nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a jó ajánlatok kihasználása érdekében egy újabb üzletet vegyenek fel a kínálatba” – mondta Roerink. „A gombakiskereskedelmi ágazat az akciók számának növelésével reagál. A június közepéig tartó elmúlt 52 hét során a friss gombával kapcsolatos összes dollár 17%-át adták el promóció keretében, ami 13,5%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szintekhez képest a Circana adatelemző cég szerint.”

És bár a fehér gomba még mindig uralja a kategória eladásait, a különleges gombák további növekedési lehetőségeket kínálnak.

A Circana, Integrated Fresh adatai szerint a 2023. június 18-ával végződő négy hétre vonatkozóan a fehér gomba a gombadollárok 52,3%-át, azaz 48,7 millió dolláros forgalmat képvisel; a barna gomba értékesítése 39,4 millió dollárral stagnál; a különleges gombák értékesítése azonban 5,1 millió dollárral 5,3%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

A SPECIALITÁSOK KIUGRÁSA
Mi mozgatja meg a gombaspecialitásokat?

„A gasztronómia iránt érdeklődők száma egyre nő és szeretik a gombákat – pontosabban a különleges gombákat” – mondta Roerink, hozzátéve, hogy a kiskereskedők, akik többféle és többféle csomagban kínálnak különleges gombákat, segítik az alkategória fejlődését.

„A különleges gombák dollárban kifejezett eladásai az elmúlt 52 hét során 5,4%-kal, kilogrammban kifejezve pedig 1,9%-kal nőttek” – mondta Roerink. „Ez rávilágít egy nagyobb tendenciára, amely a termények és a kiskereskedelemben összességében megfigyelhető.

„Miközben az értékre való összpontosítás óriási hangsúlyt helyezünk, ez nem egy versenyfutás” – folytatta. „A fogyasztók még mindig helyet hagynak a pénztárcájukban a prémium élménynek, a mindennapok elől  való menekülésnek vagy valami szépnek saját maguk vagy a családjuk számára. És ez a gombák szuperereje: a képesség, hogy prémiumot adjanak egy ételnek – amit a vendéglátásban folyamatosan látunk”.”

A pennsylvaniai székhelyű Mother Earth Organic Mushroomsnél Meghan Klotzbach, az értékesítés, marketing és üzemeltetés alelnöke szintén növekvő keresletet tapasztal a különleges fajták iránt, különösen azok iránt, amelyek funkcionális táplálkozást kínálnak.

„Az egzotikus vagy különleges gombák most nagyon divatosak” – mondta Klotzbach a The Packernek. „Míg a fehér és a barna csiperkegomba még mindig a legkelendőbb fajták, sok egzotikus gomba eladása növekszik.

„A laskagomba és az süngomba értékesítésében idén jelentős növekedést tapasztaltunk” – folytatta Klotzbach. „Nagyon sok kutatás folyik az süngombával kapcsolatban, különösen az agyi egészségre gyakorolt tulajdonságai miatt. A fogyasztók a korábbinál jobban keresik az élelmiszerekben az egészségügyi előnyöket”.”

A trendre reagálva a Mother Earth Organic Mushrooms idén két új kiskereskedelmi terméket dobott piacra, köztük egy 3,5 unciás Bio süngomba és egy 8 unciás Bio Mother’s Harvest – egzotikus gombák keverékét, amely tartalmazhat süngombát, laskát, pioppino, maitake és ördögszekér laskagombát.

Sean Steller, a Phillips Mushroom Farms (Kennett Square, Pa.) üzletfejlesztési igazgatója szintén megnövekedett érdeklődést tapasztal a funkcionális gombák és a potenciális egészségügyi előnyökkel rendelkező fajták iránt.

„Az első számú gomba, amelyről kérdeznek minket, az oroszlánsörény” – mondta Steller. „Mi az? Milyen az íze? Hol lehet megtalálni?

„Az süngomba egy puha, sörényszerű textúrájú gomba, amely a főzés során magába szívja az ízeket és tengeri herkentyűkiegészítőként vagy -helyettesítőként működik” – magyarázta. „A kedvenc receptem a süngombás ‘rákmártás’ – rák nem szükséges hozzá”.

A BIOGAZDÁLKODÁS ÉS A FENNTARTHATÓ GAZDÁLKODÁS TÖRTÉNETE
A biogombákra vonatkozó legfrissebb adatok is növekedési lehetőségeket mutatnak.

„Továbbra is erősnek látjuk a biogomba piacát” – mondta Roerink.

„A bio a fontértékesítés mintegy 10%-át teszi ki és dollárban kifejezve 3,0%-os, fontban kifejezve pedig 0,4%-os növekedést tükröz” – mondta, rámutatva a Circana adataira. Steller egyetért. „A biogomba népszerűsége tovább növekszik” – mondta. „Egyes kiskereskedők még a polcfelületigény és a választék csökkentése érdekében is átállnak a teljesen biogombákra.” Azonban míg a megrögzött biofogyasztók továbbra is vásárolnak, Klotzbach látja az infláció hatását a bio gombára.

„Úgy tűnik, hogy azok az emberek, akik erős biovásárlók és a legtöbb élelmiszert biotermékekből vásárolják, továbbra is biotermékeket vásárolnak, de a könnyű vagy közepes biovásárlók úgy tűnik, hogy a magas infláció esetén inkább a hagyományos gombák felé mozdulnak el” – mondta.

Hogy vonzóbbá tegye a biotermékek árát, a Phillips Mushroom Farms új, 4 unciás szeletelt biogomba csomagokat hozott létre, amelyek alacsonyabb árat és egyadagos méretet vezetnek be. A 4 unciás bio szeletelt fehér és a 4 unciás bio szeletelt barna csiperkegomba 12-es kiszerelésben kapható.

Inflációs időkben a fogyasztóknak szükségük lehet egy kis ösztönzésre, hogy biotermékeket tegyenek a kosarukba. Itt jön a képbe a fenntartható történetmesélés. Szerencsére a gombáknak érdemes történetet mesélniük.

„A gombát az Egyesült Államokban termesztett egyik leginkább fenntartható élelmiszerként ismerik el” – mondta Bryan Shelton, a Temple-i Giorgio Fresh Co. értékesítési és marketing alelnöke. „A Giorgio-nál olyan innovatív gyakorlatokat vezettünk be, amelyek nemcsak a hulladékot minimalizálják, hanem a mezőgazdasági ökoszisztémán belül is elősegítik a regenerációs körforgást.

„Gombatermesztési műveleteink a mezőgazdasági hulladékot tápanyagdús alapanyaggá alakítják, amelyen a gombákat termesztjük” – folytatta Shelton. „A felhasználás után ezt a szerves anyagot talajjavítóként a gazdák földjeire juttatjuk, megnyitva az utat a regeneratív körforgás előtt. Azzal, hogy a Giorgio a mezőgazdasági hulladékot erőforrásként használja, hatékonyan elvonja azt a hulladéklerakóktól és csökkenti a hulladéklerakással járó általános környezeti hatást”.

CSORDULTIG TELE
Az értéknövelt ajánlatok további izgalmakat teremtenek a gombakategóriában is.

„Akár a zöldség-, hús- vagy csemegeosztályon árusítják, a töltött gombák rendkívül jól teljesítenek, mivel a mai élelmiszer-trendek közül nagyon sok mindent kipipálnak” – mondta Roerink.

Úgy látja, hogy a kiskereskedők a töltött gombák csomagolási innovációit kihasználva kétszámjegyű forgalomnövekedést érhetnek el. A mikrohullámú sütőbe, sütőbe vagy légsütőbe tehető csomagok a kiskereskedők és a fogyasztók figyelmét egyaránt felkeltik.

„Több kiskereskedő, köztük a Wegmans és a Safeway is kiemeli a töltött gomba grillezésének lehetőségét” – mondta Roerink. „És ez természetesen egy másik hely, ahol a gomba nyáron tökéletes a kebabon, a steakeken és a hamburgereken.”

Roerink jelentése szerint a töltött és töltött gombák 69 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le az elmúlt évben, ami 29%-os növekedést jelent 2019-hez képest. Még lenyűgözőbb, hogy a töltött gombák 49 millió dolláros forgalma a terményosztályon 192%-os növekedést jelent az elmúlt öt évben, az egységek pedig 135%-kal nőttek – mondta.

De nem a terményosztály az egyetlen célpont ezeknek a hőn áhított növényes és kényelmes termékeknek. A húsosztályon a töltött gombák eladásai szintén gyorsan nőnek, több mint 82,9%-kal, mondta Roerink. A töltött gomba a csemegeosztályon az eladások további több mint 63,8%-os növekedését könyvelhette el.

A Giorgio Fresh célja, hogy a töltött gombák választékával az ízt és a kényelmet biztosítsa.

LASSÚ ÉTEL, AMI GYORS
A szeptember tele van lehetőségekkel a gombák népszerűsítésére. Nemcsak az iskolába való visszatérés szezonját indítja el, hanem ez a hónap a Nemzeti Gombahónap is.

„A fogyasztók számára ez egy elfoglalt, rohanó időszak, ezért szeptemberben és az azt követő hónapokban egy teljesen új, „Igazán gyors” programmal mutatjuk be, hogy a gombák hogyan könnyítik meg az étkezést. Real Food. Gombás ételek percek alatt’ promócióval” – mondta Eric Davis, a Lee’s Summit-i Gombatanács szóvivője.

A Gombatanács célja, hogy a fogyasztók időhiányos időbeosztását a kényelmes és könnyen elkészíthető, kielégítő ételötletek bemutatásával kezelje.

„Ezen adatok alapján a tartalmunk a gyors receptekre és a kényelemre fog összpontosítani, hogy támogassuk közönségünk elfoglalt életmódját” – mondta Davis. „A kampány középpontjában a „gyorsétel” gondolata áll, de nem a hagyományos értelemben, hanem a saját konyhában, gombával elkészítve.”

A kampány kiemelt elemei a következők:

  • Letölthető és digitális étkezési tervek.
  • Minden héten kiküldött e-levél, amely recepteket és bevásárlólistákat szállít.
  • Digitális hirdetések receptvideókkal a YouTube-on és bannerhirdetésekkel.
  • Közösségi média promóciók az Instagramon, a Pinteresten, a TikTokon és a Facebookon.
  • Dedikált tartalmi céloldal a Gombatanács weboldalán, ahol a felhasználók az összes receptet megvásárolhatják.
  • Országos médiamegjelenések.

„Az egész arról szól, hogy a vásárlók csak még egy tálca gombát tegyenek a bevásárlókocsijukba” – mondta Davis a kampányról, amely heti étkezési terveket tartalmaz, receptekkel és bevásárlólistákkal kiegészítve, hogy a fogyasztóknak egyszerű megoldást nyújtson a gombás étkezések megtervezéséhez.

Az étkezési tervek letölthetők vagy a felhasználók egyetlen kattintással egy egész heti élelmiszert is hozzáadhatnak az online bevásárlókosarukhoz, mondta Davis.

Az iskolakezdési szezonra előre tekintve a Giorgio Fresh azt mondja, hogy „szoros együttműködési kapcsolatot tart fenn kiskereskedelmi partnereivel, hogy garantálja a friss gomba sikeres árusítását”.

„A partnerségek több kulcsfontosságú szempontra összpontosítanak, mint például a magával ragadó kirakatok létrehozása, a kiegészítő termékekkel való keresztmarketing, a kiskereskedelmi személyzet és a fogyasztók oktatása, a promóciós erőfeszítések támogatása és a kiváló minőség biztosítása” – mondta Shelton. „Ezek a kezdeményezések együttesen növelik az eladásokat, emelik a vásárlási élményt és erősítik a friss gomba, mint sokoldalú és csábító összetevő vonzerejét.”

Forrás: ThePacker

0 comments on “Az emelkedő élelmiszerárak ellenére a fogyasztók továbbra is a sokoldalú gombát választjákAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + húsz =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .