onktg lengyel

Háború, krízis, infláció, gombaipar

Mint ismeretes február végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, komoly gazdasági krízist okozva ezzel szerte Európában. A kelet-ukrajnai régióban több farm közvetlenül érintett volt a harcokban és kénytelen volt a termelést felfüggeszteni vagy beszüntetni.

Azóta eltelt fél év és a Covid járványból éppen kilábalt európai gazdaságban a háború okozta hatások eszkalálódni látszanak. A kialakult válság egyes elemeit (termékek és alapanyagok hiánya) közvetlenül a háborús helyzet, más részét a bevezetett EU-s szankciók mentén bekövetkezett energiaárak emelkedése okozták. Nyilvánvalóan az olyan ágazatok, mint a gombatermesztés – ami érzékeny az alapanyag- és az energia árának változására – jelentős veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban. És látszólag még nincs vége…

A hírek szerint Lengyelország, Európa legnagyobb gombatermelője és a világ harmadik legnagyobb gombatermelője, mintegy hárommillió ukrán gombaszedőt veszített el az Oroszországgal vívott háború következtében. A gombatermesztési költségek is masszívan nőttek az elmúlt évben, mivel az energia-, a munkaerő-, a csomagolási és a szállítási költségek esetenként megduplázódtak, megháromszorozódtak. Ezt súlyosbítják a folyamatosan növekvő energiaárak, ami a közelgő ősszel-télen jelentősen próbára fogja tenni nem csak a lengyel, de az egész európai gombaipart.

Németországban is példátlan kihívások előtt állt a gombaipar. Az adózás változása és a minimálbér emelése önmagában 20%-os költségnövekedést jelentett az ágazatnak már januárban, azóta a lengyel helyzethez hasonlóan minden területen jelentős drágulást tapasztalnak a termelők.

A holland gombaiparban a termelők egy része szintén a termelés felfüggesztése vagy beszüntetése mellett döntött. A gombatermelők a csökkenő termelés miatt a téli hónapokra gombahiányt jósolnak. Különösen valószínű ez azért is, mert a növekvő infláció miatt a fogyasztók is az olcsóbb, budget termékeket vásárolják inkább, a különlegességek, vagy a biotermékek piaca visszaesést mutat.
A gazdaság helyzetét tovább rontja az egész Európában beindult és egyre növekvő infláció, aminek hatására nem csak a fogyasztói kereslet növekedésével, de a beruházási hitelek kamatainak növekedésével is számolni kell, hiszen a jegybankok többsége csak az alapkamat növelésével képesek enyhíteni az infláció hatásait. Sajnos dominóeffektus jellemzi az európai gazdaságot, a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek árának emelkedéséből adódó inflációs spirál vége egyelőre nem is látszik.

A gombatermelési ágazat legnagyobb kihívása a következő hónapokban az lesz, hogy az termelési költségek meddig emelkednek és az így megemelkedett önköltség meddig hárítható át a vevőkre. Mi lesz vajon a megoldás? Állami, vagy EU-s beavatkozás a folyamatokba? A költségek és a termelési folyamatok racionalizálása? Esetleg magától is enyhül a helyzet? Izgalmas hónapok elé nézünk…

Forrás: GombaFórum

0 comments on “Háború, krízis, infláció, gombaiparAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .