tozeg magote

Tőzegkrízis Írországban

Az ír legfelső bíróság döntésével elmarasztalta a hazai gombaipart takarófölddel ellátó Harte Peat vállalatot az Environmental Protection Agency (EPA) – Környezetvédelmi Felügyelet által indított perben és megtiltotta a vállalat számára a tőzegkitermelést Westmeathben, Cavanban és Monaghanban.

A Harte Peat igyekezett hatályon kívül helyezni a felügyelet 2020 novemberében hozott határozatát, amely elutasította a 2019-es engedély iránti kérelmét, hogy tőzeget termeljenek ki két különálló földterületről Westmeathben. A kérelem tárgyát képező kitermelési terület 49 hektár.

A Harte Peat engedélyben javasolt működési nagyságrendje és a védett természeti területekhez való közelsége miatt az EU-jog alapján környezeti hatásvizsgálatot kell készíteni. Mivel a vállalat nem tudta igazolni, hogy a kérelem benyújtásakor rendelkezett hatástanulmánnyal és termelési engedéllyel, így a Legfelső Bíróság eltiltotta a jogsértő tevékenységtől.

Siobhán Phelan bírónő ítéletében kijelentette, hogy a döntésnek „jelentős hatása lesz, és valószínűleg nagy gazdasági veszteségekkel járnának”, ez nem tudja felülmúlni azokat a „nagyon súlyos környezeti következményeket”, amelyek lehetővé teszik számára, hogy továbbra is engedély nélküli és szabályozatlan tőzegkitermelést végezzen. A Harte Peat ezzel a döntéssel évi mintegy 80 000 tonna tőzeg kitermelésétől esik el.

Az Ír Mezőgazdasági Termelők Szövetsége (IFA) gombatagozatának elnöke, Gerard O’Reilly szerint katasztrofális hatással lesz az ír gombaiparra ez a bírósági döntés. Az ír gombatermesztők 80%-a hazai takaróföldet használ, alternatívát – többszörös áron – a lettországi import tőzeg jelenthet. Az ír gombaipar azonban a Brexit után nem bír el ilyen költségnövekedést. Egy iparági forrás az Irish Farmers Journalnak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg az ír takaróföld költsége 30 EUR/m2, míg az import tőzeg ára 160 EUR/m2, plusz szállítási költség.

Ágazati vezetők szerint az ír gomba kb. 80%-a, évi 120 millió euró értékben az Egyesült Királyságban kerül a piacra, már most is jelentősen nyomott áron. A szűk árrés miatt az ír gombatermelők nem lesznek képesek versenyezni a brit piacon a fő konkurenssel, a lengyel gombával.

Ezen túl az ír termelők azt állítják a helyi takaróföld a legjobb minőségű, így az import tőzeg nem csak az önköltség jelentős növekedését, de a kisebb hozamot és gyengébb minőségű gombát is jelent. Az alacsonyabb versenyképesség az ír gombaágazat további csökkenését, a vállalkozások bezárását fogja okozni. Ez lehet a Brexit után a második olyan gazdasági csapás, ami megtizedeli az ír gombaipart.

Forrás: Gombafórum

0 comments on “Tőzegkrízis ÍrországbanAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − négy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .