gombasator epitese magote

2020 a globális gombatermelés szempontjából

Az Ukrán Gombainformációs Ügynökség (UMDIS) összesítette az idei eredményeket 11 ország esetében

Ez a furcsa és nehéz év véget ér. A COVID-19 okozta változásokat a globális gazdaságban és a társadalmi életben hatalmasnak nevezhetjük. Minden iparágat érintett, beleértve a gombatermesztést is.
A fogyasztás szerkezete drasztikusan megváltozott, a logisztika és a fogyasztói preferenciák megváltoztak. A lezárás során a gombaüzemek hatalmas problémákkal szembesültek a termék értékesítésében. De szerencsére nem tűnt el a gomba, mint egészséges és ízletes termék iránti igény. És azok a vállalatok, amelyek képesek voltak gyorsan megbirkózni a külvilág változásával, néha nemcsak vesztettek, hanem egyre jobbak és erősebbek is lettek.
Minden országban a gombaipar különböző módon élte meg ezt a válságot. A holland gazdaságoknak, amelyek korábban nagy mennyiségben szállítottak gombát a HoReCa iparnak, gyorsan át kellett állniuk a háztartások kis kiszereléseire. Lengyelországban a gyártók kénytelenek voltak megoldani a munkavállalókkal és a logisztikával kapcsolatos problémákat, a beloruszok felfedezték a fagyasztott piacot.
Végül a legtöbb országban a gombatermesztők túljutottak a nehéz időkön és további fejlődésen gondolkodnak.
Az Ukrán Gombainformációs Ügynökség, az UMDIS interjút készített a gombaipar egész világának embereivel, hogy képet alkothasson nektek arról, hogyan élték túl a gombatermelők 2020-at.

Lengyelország, Krystian Szudyga, a Lengyel Gombatermelők Szövetségének elnöke

„Lengyelország nagy mennyiségben exportál gombát. Idén március-áprilisban a járvány miatt csökkentettük a komposztgyártás mennyiségét – az export is csökkent és destabilizálódott. Ez év során az exportált csiperkegomba mennyisége 15% -kal csökkent a tavalyi eredményekhez képest. Van néhány probléma az Egyesült Királyság piacán is a Brexit miatt.

A németországi értékesítés szintén részben blokkolt. A német piac fontos számunkra, és nagy súlya van az értékesítési struktúrában. Például Poznan közelében – Németországhoz földrajzilag közel fekvő régióban -, ahol a gombatermesztők hagyományosan sok barna csiperkegombát termelnek. Közvetlenül azoknak a németországi vásárlóknak termesztik, akik pontosan barna csiperkegombát akarnak. Ebben a régióban a barna csiperkegomba az össz csiperkegomba termesztés 50%-át adja. És a fő hangsúly a németországi export.

De nem lenne helyes azt mondani, hogy a gombaipar most komoly nehézségekkel küzd. Ha megnézem a statisztikákat – már megvan a novemberre vonatkozó adatunk -, akkor a helyzet ugyanaz, mint egy évvel ezelőtt pontosan ebben az időben volt. Sok minden stabilizálódott. Nem mondhatom, hogy minden rossz. Az árak pedig megegyeznek az előző évivel – kb. 1 € / kg. A külföldi piac, a szupermarketeken keresztüli értékesítés a szokásos szinten van. Az elmúlt négy hónap során a komposztgyártás Lengyelországban visszatért ugyanolyan mennyiségre, mint egy évvel ezelőtt – vagyis a gombatermelés volumene normalizálódott. A gombaeladással a második hullám során nincs különösebb probléma ”.

Hollandia, Tom van Vijk, a Holland Mezőgazdasági és Kertészeti Egyesület (LTO Nederland) gombaágazatának elnöke

„Nyilvánvaló, hogy 2020-ban a holland gombaágazatban is eltért a helyzet a megszokottól. A vendéglátóipar alacsonyabb értékesítésének eredményeként a feldolgozóipar számára előállított csiperkegombáé kissé alacsonyabb volt. A gombatermesztők számára azonban nem vált jelentős problémává.

Kihívásnak bizonyult az is, hogy mivel a szokásos nagy kiszereléseket nem tudtuk eladni az éttermi és vendéglátóipar számára, ezt a mennyiséget kisebb csomagokba kellett csomagolni annak érdekében, hogy eladhassuk a végső fogyasztóknak. Sok erőfeszítést és pénzt igényel, és sokkal időigényesebb. Másrészt sokkal több csiperkegomba jelent meg a friss piacon a holland belföldi termelési szint és a jó értékesítési szint miatt. Bizonyos, a csiperkegomba-termesztők egy része szembesült a HoReCa értékesítési korlátozásaival kapcsolatos problémákkal. De ezek a helyi problémák az év végére megoldódtak az értékesítési struktúra változásainak eredményeként. Ami a többi gombát illeti, piacuk stabil volt, és összességében jónak tudom értékelni. ”

Írország, Gareth McKenna, a McKenna Mushrooms tulajdonosa és igazgatója, valamint az Ír Kereskedelmi Gombatermesztők Szervezetének igazgatója

„A gazdaságom heti 125 tonna komposztot tárol be és átlagosan 44 tonna gombát termel hetente és értékesít az Egyesült Királyság piacán. Az írországi gombaipar legnagyobb kihívása 2020-ban a BREXIT, a koronavírus és a munkaerő rendelkezésre állása volt. A Brexit a pénznem és a logisztika terén lesz kihívás, olyan értelemben, hogy termékünket piacra juttassuk. A koronavírus kihívást jelentett a világ minden vállalkozása számára, azonban a gomba iránti kereslet ebben az időszakban erős volt, és erős is marad 2021-ben. Megnövekedett a barna csiperkegomba iránti kereslet az Egyesült Királyság piacain. Az ír gombatermesztők javítják hatékonyságukat a termesztés és a szedés területén, de ennek csak a jövőre tekintve lesz pozitív hatása. A gomba ára nem emelkedett, csökkenő tendenciákat mutatva, ezért a gazdaságok hatékonysága elengedhetetlen.”

Spanyolország, Edward Levandovsky, Champinter technológus

„Amikor a lezárás megkezdődött, mind a csiperkegomba, mind a laskagomba értékesítése egyszerűen leállt. A gombákat kidobták, mert nem tudtuk eladni. Az árak nem csökkentek, mert nem volt értelme ezt tenni – a gombát egyszerűen megvették, vagy nem, az ártól függetlenül. Ezután Spanyolország 40% -kal csökkentette a laskagomba termelését. Sajnos az idei évet a szokásos mennyiség -40%áával zárjuk. Az laskagomba ára ebben az évben 1,5 és 3 € / kg között mozgott. Ugyanakkor az árak kismértékben csökkentek a karantén két hónapja alatt. Az elmúlt hónapban, figyelembe véve a komposzt gyártás csökkentette volumenét, a laskagombákból már hiány van és azokat magasabb áron értékesítik.

A termelőtől származó fehér csiperke ára 2020-ban 1,20 és 1,60 € / kg között mozgott. Nyár óta hiány van csiperkegombából és a Portobellóból Spanyolországban. A csiperkegombát ugyanúgy termesztik és fogyasztják, mint a karantén előtt. A Portobello mennyisége pedig még nőtt is. Ezért nincs komoly aggodalom a második lezárással kapcsolatban.

Az idei év fő trendje az egzotikus gombáké. Valószínűleg a megfelelő sikeres marketing eredményeként nőtt a shiitake gyártása és fogyasztása Spanyolországban ebben az évben. Korábban a fogyasztóknak steril vagy pasztőrözött alapon termesztett helyi shiitake-et kínáltak – amelyek kevésbé étvágygerjesztőek. 2018-ban megkezdődött egy kissé eltérő shiitake kínai behozatala. 2019-ben a shiitake iránti kereslet növekedni kezdett. 2020 végére pedig a shiitake-fogyasztás már elég jó. Erre válaszul nőtt a shiitake alapanyag helyi termelése – nagy része a hazai piacra kerül, egy részét Portugáliába, Franciaországba és Olaszországba exportálják. A shiitake nagy részét szupermarketláncokon keresztül értékesítik és napont kb. 7 tonnát értékesítenek . Ez 30-40% -kal több, mint 2019-ben. A gyártó ára 4-4,5 € / kg. A spanyol shiitake egyrészt megragadja saját szegmensét, másrészt elveszi az ügyfeleket a laskagombáktól ”.

Görögország, Byron Dristas, a Kolindros gomba tulajdonosa

„Görögországban elsősorban laskagombát és kis mennyiségű csiperkegombát termesztünk. A csiperkét csak egy gazdaság termeli – Törökország határában. Nekünk nem túl jövedelmező. Egyrészt az import csiperkegomba alacsony ára miatt, másrészt a gombaházak építésébe és felszerelésébe történő beruházások sokkal nagyobbak.

A laskagomba normál termelése hazánkban heti 50 tonna. Körülbelül 170 tonna csiperkét importálunk. Gyakorlatilag nem exportálják a gombákat. Görögországban az átlagos fogyasztás heti 220 tonna gomba – ami évente 11 440 tonna tízmillió helyi lakos számára.

A Covid-19 sok hónapon keresztül kínzott minket. Általában 30 millió turista érkezik Görögországba a nyár folyamán, amely normális szintű gombafogyasztást biztosít számunkra. Ez egy hatalmas piac, idén alig láttunk turistát.

Idén 35% -kal kevesebbet értékesítettünk laskagombából, mint 2019-ben. Októberben csökkentettük termelésünket, így a tavalyi évhez képest 40% -kal kevesebbet szállítottunk a piacra – most azonban kissé javult a helyzet.

Nyár végén – ősz elején két szigetet: Krétát és Eviát, valamint a Karditsa melletti régiót súlyos áradások sújtották. Három gombatermesztő üzem van ott: egy nagy, heti 7 tonna kapacitással és két kisebb, amelyek hetente 3,5 tonnát termelnek. Nagyon szenvedtek – és most zárva vannak, de helyreállnak. Így Görögországban ezzel a mennyiséggel is csökkent a gombatermesztés.

A legnagyobb komposztgyártó, amely laskagomba alapanyagot gyárt, szintén szenvedett. Nyár óta nem működik – és csak október végén folytatta a munkát. Ez természetesen csökkentette az országban a laskagomba termelését ebben az időszakban, de sikerült elkerülnünk a túl sok gombafelesleget.

Ősszel a termelés alacsony volt és a kereslet is alacsony volt. Most a termelés megnőtt, mert a legnagyobb komposztgyártó újra működni kezdett – szinte a megszokott ütemben. Az időjárás pedig nem hideg, mint télen, ami kedvező a laskagomba termesztéséhez. Ugyanakkor megnőtt a kereslet – de korántsem olyan, mint karácsonykor, így gombafeleslegünk van.

A járvány nem okozta az értékesítési árak csökkenését a végső fogyasztó számára. Ez nem okozta a mezőgazdasági eladási árak csökkenését sem – legalábbis a nagyobb gazdaságok esetében. Kevesebb termelési mennyiség, kevesebb kereslet – de ugyanazok az árak. Mindig az év elején írunk alá szerződéseket a szupermarketekkel egy egész évre előre, feltüntetve az árakat és az ellátás mennyiségét minden hónapra vonatkozóan – ezeket a pandémia kezdete előtt írták alá. Az értékesítési tervekből általában tudom, hogy hány tonna gombát adok el havonta – nos, kivéve ezt a szokatlan évet a Covid-19-tel. Mindazonáltal egy kilogramm csomagolt laskagomba a szupermarketben körülbelül 2 euróba kerül ebben az évben. A csiperkegomba ára körülbelül ugyanez vagy valamivel alacsonyabb, mint 1,8-1,9 € / kg. Áraink és szállításaink egész évben stabilak voltak.

A kisebb gazdaságok nehezebb helyzetben voltak, áraik és eladásaik csökkentek. Például egy szupermarketben három-négy gomba beszállító van. Ugyanakkor csak két nagyobbnak van stabil árú és volumenű szerződése, a többivel szemben a szupermarketnek nincsenek ilyen kötelezettségei – hetente tárgyalnak velük a vásárlók igényeitől függően. A Covid-19 körülményei között az ilyen termesztők számára nehezebb volt.

Van egy viccem. Az emberek citromot és narancsot kezdtek vásárolni a C-vitamin miatt, nem pedig gombát. A gomba a D-vitamint, nem pedig a C-vitamint szolgáltatja – tehát csak egy betű választja el a pénzt ”.

Moldova, Yury Boychuk, az UMDIS Gombainformációs Ügynökség tanácsadója

„Moldovában nyolc gazdaság termeszt csiperkegombát – havonta átlagosan 30-40 tonnát, vagyis az ország havonta mintegy 250-300 tonnát termel. Nincs monopólium – a termelés meglehetősen egységes. Ebben az évben kis mennyiségű csiperkegomba importunk volt Ukrajnából és Fehéroroszországból.

Amikor március végén az összes élelmiszerpiacot bezárták a koronavírus miatt, a gombákat alacsony áron adták el a fogyasztóknak a Facebookon keresztül. A termelők gombákat szállítottak még a kis vevőknek is. Még el is kellett hagyniuk néhányat. Most a helyzet a következő: senki sem csökkentette a termelési volument, mindenki inkább alacsony áron dolgozott – ami még jobban csökkentette. Most az ár lehetővé teszi számunkra a túlélést – de a moldovai gomba előállításának magas költségei miatt elmarad a profit. A telephelyi ár 0,72–0,8 € / kg között mozog, tavaly ez 1,15 € / kg volt, a nagykereskedelmi piacok 0,86 € / kg áron értékesítenek. Az újévben az ár nem emelkedett.

Így 2020-ban Moldova ugyanolyan mennyiségben termesztett csiperkegombát, mint 2019-ben, de átlagáron 41%-kal alacsonyabb áron értékesítik, mint tavaly.

Az idei év másik tendenciája, hogy a gombaüzemek leállították beruházásaikat. Ha korábban vásároltak is berendezéseket, idén még egyetlen gomba termesztőről sem hallottam, aki vett volna valamit. A pénzhiány és a helyzet instabilitása befolyásolja ezt.

A grafikonok és a termelők statisztikái alapján arra a következtetésre juthatunk: 2021-ben tervezik a termelés azonos szinten tartását – arra számítanak, hogy az ár emelkedni fog, amikor a világjárvány hulláma csökkenni kezd ”.

Törökország, Mehmet Kaplan, gombatermesztő, termesztési tanácsadó

„2019-ben a hivatalos statisztikák szerint Törökország 49 364 tonna gombát termelt – ami 9 ezer tonnával több, mint 2017-ben. 2020-ra vonatkozóan még nincs hivatalos statisztika. Megfigyeléseink alapján – mi egy nagy gombatermesztők vagyunk Törökországban – ebben az évben a termelés volumene biztosan nem csökkent.

Törökországban a gombafogyasztás évről évre nő, most kb. 0,5 kg / fő / év. Ez nem sok, de stabilan nő. A járvány nem befolyásolta a török ​​gomba piac növekedési trendjét. Bár az összes étterem, szálloda, élelmiszerpiac hétvégenként zárva van a lezárás miatt, az emberek továbbra is otthon esznek gombát. Amint a számokból látható, Törökország Európához képest még mindig meglehetősen keveset termel. Igen, ebben az évben néhány modern gazdaság kissé többet kezdett termelni – és ez blokkolta azt a mennyiséget, amelyet egy évvel ezelőtt a bezárt kisgazdaságok produkáltak. De számunkra a gombaüzemek bezárása nem újdonság. A fő ok nem a járvány, hanem a szakmai tanácsadók hiánya, a gazdaságok alacsony szintű felszereltsége és gyárthatósága.

Farmunk Törökország egyik legmodernebb gazdasága. Ha jól tudom, Törökországban öt gombafarm is működik, amelyek megfelelnek a modern normáknak, itt a holland mintára gondolok. A többi alacsony felszereltségű. Még ha valaki új üzemet is nyit, a tulajdonosok azt gondolják: „A gombaágazat nyereséges. Építsünk gombafarmot, de nagyon olcsón ”. Tehát azt hiszem, hogy a következő néhány évben ez a tendencia nem fog változni hazánkban – a kicsi, felszereletlen gombafarmok továbbra is megjelennek – és talán csak néhány modern. Ennek legfőbb oka, hogy a gomba fogyasztási aránya továbbra is meglehetősen alacsony.

A fehér csiperke kilogramm ára most 1 és 1,5 € / kg között mozog. A világjárvány ellenére az országban a disztribúció aránya nem változott ebben az évben. A török ​​gombafarmok általában egy közvetítőnek adják el a terméket, aki viszonteladóknak, például piacoknak, üzleteknek, éttermeknek értékesíti. Valószínűleg ezeknek a közvetítőknek az értékesítési szerkezete megváltozott – de a gombatermesztők nem éreztek jelentős különbséget.”

Ausztrália, Martine Poulain, kapcsolattartó és vezérigazgató, Ausztrál Gombatermesztők Egyesülete

„A 2019 júniusától 2020 júniusáig tartó pénzügyi évben Ausztrália 68 823 tonna gombát termelt, amelynek 3% -át feldolgozásra szánták. 55 375 tonna gombát, 218,05 millió euró értékben értékesítettek kiskereskedelemben, míg 15,505 tonnát, 60,95 millió euró értékben vendéglátóiparnak.

Adataink szerint az ausztrál háztartások 69% -a átlag 291 gramm gombát vásárol egy vásárlás alkalmával. A Covid-19 néhány változtatást hajtott végre a háztartások ételvásárlásában. Ez jelentősen tükrözte a vendéglátóipari szegmens értékének csökkenését és a kiskereskedelmi forgalom növekedését.

Meg kell jegyezni, hogy a gomba a vendéglátóipar egyik leginkább fogyasztott terméke a különféle zöldségekhez képest. A kiskereskedelem struktúrájában ez nem így van – ezért nehéz a HoReCa számára történő értékesítést a kiskereskedelmi értékesítéssel helyettesíteni.

Idén a gomba piaci kínálatának stabilitását két termelő bezárása befolyásolta, ami késedelmet okozott az ellátásban. A gomba nagykereskedelmi értékesítése ebben a pénzügyi évben (2019. június és 2020. június között) 3,93 € / kg volt, ami 12% -kal alacsonyabb, mint tavaly, amikor 4,47 € / kg volt ”.

Oroszország, Alekszej Kurbanajev, az „AgroGrib” főigazgatója

„2020-ban a HoReCa szegmens iránti kereslet jelentősen visszaesett – a koronavírus miatt kialakult helyzet miatt számos étterem és egyéb vendéglátóhely ideiglenesen leállt vagy bezárt. Ugyanakkor a termelési értékek tovább növekedtek. Az előrejelzés szerint Oroszország 2020-ban több, mint 100 ezer tonna gombát fog termelni.

Természetesen ez a kereslet kézzelfogható többlethez vezetett, ami viszont negatívan hatott az árakra. 2020-ban az orosz csiperkegomba kilogrammjának átlagos ára 12-14% -kal csökkent az előző évhez képest. Még most, az új év előtt sem érezzük olyan lényeges keresletnövekedést, mint az előző években. Így az oroszországi gombaipar a hazai piacon a helyben termesztett termékekkel telített állapotba került.

Jövőre a termelés növekedésének üteme jelentősen lelassul – az ipar új kapacitásainak nagy része már elkezdett működni, de új nagy projekteket nem terveznek. És hiszem, hogy ez lehetővé teszi a piac stabilizálását ”.

Fehéroroszország, Vyacheslav Turbin, a „Bonshe” igazgatója

„A friss gomba piaca 2020-ban Fehéroroszországban nem volt olyan jó, mint korábban a járvány miatt. Az idei átlagár több mint 10% -kal csökkent az előző évhez képest. Egyes időszakokban pedig még jelentősebb mértékben.
Társaságunk részesedése a fehéroroszországi gombatermesztésben meghaladja a 60%-ot, termékeink fő piaca pedig Oroszország. A lezárást, valamint a kereslettel és a logisztikával kapcsolatos problémákat teljes mértékben tapasztaltuk. Ez arra késztette cégünket, hogy új lehetőségeket keressen, és nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült. Valamint, hogyan sikerült megmenteni a csapatot, ilyen nehéz helyzetben munkát biztosítva.

2020 fő felfedezése a fagyasztott termékek piaca volt. 2020-ban 1380 tonna fagyasztott gombát adtunk el, amelynek 90% -át Oroszországban értékesítettük, jövőre pedig arra fogunk törekedni, hogy havonta 1000 tonnára növeljük a fagyasztott csiperkegomba értékesítését. A csiperkegomba fagyasztására a partnercégek kapacitásait használjuk fel. Ugyanakkor sikerült elfogadható árakat elérnünk.

Más területeken is elkezdtük a tevékenységet – blansírozunk és a szárítunk, ez most igencsak ígéretesnek tűnik Fehéroroszországban. A következő év célja új irányok és piacok kialakítása. És természetesen várjuk a komposztgyárunk jövő év eleji megnyitását. ”

Ukrajna, Maksym Yenchenko, az Amycel regionális képviselője, az UMDIS Ügynökség igazgatója

„Az öröm oka a távozó évben az lehet, hogy a gombatermesztés nem légi utazás vagy a HoReCa ipar. Ennek ellenére az emberek még a karantén és bezárás alatt is esznek, és a mezőgazdasági ipar kevésbé szenvedett a koronavírus-járványtól, mint mások. Volt azonban néhány negatív helyzet.

A teljes leállás 2020 tavaszán, az összes étterem, élelmiszerpiac bezárásával, a lakosságtól való félelemmel és az általános pánikkal együtt a kereslet hirtelen csökkenéséhez vezetett. Ennek eredményeként 2020. áprilisát rekord alacsony árak jellemezték. Bizonytalan a jövőben, sok gazdaság leállt a komposztgyártással. De már májusban és júniusban drasztikusan javult az árak helyzete – a gombahiány miatt, ami a március-április terheléscsökkenés következménye volt. Július óta a termelés volumene helyreállt, árak visszatértek a meglehetősen alacsony szintre – júliusban, augusztusban és szeptemberben 10-20% -kal alacsonyabbak voltak, mint 2019-ben.

Szeptemberben és októberben az ukrán gombaipar természetes okoktól szenvedett – az erdei gombák hatalmas termésétől. Az ukránok vadgomba kosarakkal tértek vissza az erdőből, ami negatívan befolyásolta a csiperkegomba keresletét. És sokak szerint ilyen nagy mennyiségű erdei gomba az oka annak is, hogy a gomba ára csak az év végéig állt helyre. Úgy tűnik, hogy az UMDIS megfigyelésének történetében először – figyelemmel kísérjük a gomba árát a 2012-es évről – a csiperkegomba ára, mielőtt az újév enyhén emelkedett volna. Annak ellenére, hogy alacsony szintről indult.

Az ukrajnai laskagomba-termelők 2020-ban jó keresletet tapasztaltak és szinte egész évben a laskagomba ára magasabb volt, mint a csiperkegomba ára. De a magas árak örömét beárnyékolta a sok gazdaság által tapasztalt alacsony termés. Emellett idén megjegyezhetjük, hogy Ukrajnában növekedni kezdett a barna gomba iránti kereslet.

De 2020 sok pozitív változást is hozott, amelyek minden bizonnyal lehetővé teszik a gombatársaságok erősödését a jövőben. Ez elsősorban az értékesítésre és az ügyfélkapcsolatokra vonatkozik. Nehéz időkben a fenntartható értékesítési rendszert kiépítő vállalatok nyertek. Sokan elsajátították az online értékesítést és kibővítették választékukat.

Emellett sok gazdaság 2020-ban a gazdaságaikban alkalmazott technológiák korszerűsítésére és fejlesztésére fordult, és ez a tendencia a következő évben erős lesz. ”

 

 

 

 

 

 

0 comments on “2020 a globális gombatermelés szempontjábólAdd yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − öt =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .