global mushroom market 2020

Globális gombapiac 2020

Az északi féltekén az ősz kezdetével ismét növekszik a gomba iránti kereslet; a koronavírus hatása azonban az ágazat megosztottságát okozza. Sok gomba, amely a kiskereskedők polcaira kerül, rendkívül jól teljesít. Valójában az Egyesült Királyság piacán átlagosan 15%-kal nőtt a kereslet az április elejétől október közepéig tartó zárás óta. A vendéglátóipar számára szánt speciális gombák azonban a különböző országokban bevezetett új intézkedések miatt sokkal rosszabbul járnak.

Hollandia: Sem az értékesítés, sem a Brexit nem a gomba piac legnagyobb gondja, hanem a dolgozók hiánya
A koronaválság fenyegetése ellenére a friss gombák kereskedelme továbbra is erősen – állítják holland gombatermesztők. Amikor megérkezett a koronavírus második hulláma, elfáradtunk, de a szupermarketek megrendelései továbbra is zökkenőmentesek. Lehet, hogy hiányolunk néhány értékesítést a vendéglátóipar részéről. Bár az emberek nem étkezhetnek éttermekben, minden bizonnyal ezt megteszik otthon, és a gomba tökéletes része az otthoni étkezésnek.
Minden kiskereskedelemmel kapcsolatos folyamat továbbra is zökkenőmentesen zajlik. A legtöbb szupermarket csökkentette a polcokon található termékek számát, bár azok, amelyek több polcteret kaptak, nagyobb forgási sebességet élveznek. A gombatermesztők számára tehát nem az értékesítés a legnagyobb gond, hanem az, hogy továbbra is alkalmazhassák munkatársaikat. Sok országban dolgoznak munkaerő-bevándorlók, akik sokat segítenek abban, hogy a termés megjelenjen a piacon. A holland termelőket nem annyira aggasztja a közelgő Brexit, mivel már már nem sok holland gomba megy az Egyesült Királyságba. Korábban az egyik legfontosabb exportpiac volt, de manapság ez az ország leginkább lengyel gombát importál.

Belgium: A gomba iránti kereslet ősszel ismét növekszik
A gomba iránti kereslet a csendes nyári időszak után jelentősen megnőtt. A termelés szintén visszaállt a normális helyzetbe, még kissé lassabb augusztusi időszak után. A barna csiperkegombára is nagy az igény, amely szeptember elején csökkenő eredményeket hozott, de az eladások 30-50% között nőttek az elmúlt hetekben. A barna csiperke népszerűsége minden évben növekszik Belgiumban, de ez nem a fehér gomba rovására megy. Inkább a kínálat kiegészítéseként és nem pótlásként érzékelik, ára megegyezik a fehér gomba árával.

Németország: Közeledik az erdei gombák szezonjának vége
Végéhez közeledik az erdei gombák szezonja a német kereskedelemben. Még mindig vannak olyan rókagombák és vargányagombák, amelyek szabálytalanul érkeznek Kelet-Európából, de ezekkel csillagászati áron kelnek el. Ez általában azt jelzi, hogy a készlet hamarosan kiürül. Néhány héttel ezelőtt a vargányát 15 euró / kg áron lehetett értékesíteni, most ennek kétszeresét könnyen megkaphatja a kereskedő.
A vendéglátóipar kiesése nehezítette az erdei gombaszezont. Ugyanez vonatkozik a normál fehér és barna gombákra is. A karácsonyi időszakot megelőzően általában magas értékesítési szintet érnek el, különösen a legmagasabb minőségű gombafélékkel. A kérdés azonban az, hogy ezek a piacok mennyire folytatódhatnak a koronavírus idején.
Az egzotikus gombák például a shiitake és a laskagomba iránti kereslet jelentősen megnőtt. A növekvő fogyasztással párhuzamosan a hazai termelés is növekszik. Például Szászországban immár 5 éve működik a kínai-koreai Mushroom Park GmbH vállalat, amely teljes egészében az ázsiai gombák termelésére szakosodott. A vállalat növekedési lehetőségeket lát a bio gomba területén is, és nemrégiben jelentette be, hogy rövid távon biotanúsítvány szeretne szerezni.

Egyesült Királyság: 15% -kal nagyobb kereslet a lezárás óta
A gomba értékesítése megugrott áprilisban, amikor az ország lezárást hajtott végre. A kiskereskedelmi forgalom 30%-kal nőtt. Az eladások ismét némileg csökkentek, de strukturálisan továbbra is erősek, a kiskereskedés felé történő értékesítés 15%-kal nőtt. Ezt a piacot némileg meggyengítette a food service rendelések csökkenése. Az Egyesült Királyságban a helyzet szinte naponta változik, mivel újabb helyi lezárásokat jelentenek be. Ez kihatott a food service iránti keresletre, de általában többen főznek otthon, ezért a kiskereskedelmi értékesítés továbbra is erős.
A gomba húspótló jellege egy másik oka annak, hogy az értékesítés továbbra is erős marad. Ez az idei nyári értékesítésben is megmutatkozott. Normális esetben az eladások némileg csökkennek, de ebben az évben erősek maradtak. A kínálat ebben az évben is látott néhány hullámvölgyet. A többi európai országokban bekövetkezett zárak végül hatással volt az Egyesült Királyságba irányuló exportra.

Franciaország: Rossz idény a vadon termő gombák számára
A vadgombák idénye eddig nem volt túl jó. A szeptember egy meglehetősen magas hőmérsékletű és kevésbé esős hónap volt, ezért nem volt annyi vargánya.
Fogyasztás szempontjából a koronavírus-válság ellenére az emberek továbbra is vargányát és más gombát vásárolnak. Valójában e tekintetben nem sok minden változott.

Spanyolország: A vadon termő gombákat rosszul érintette a második koronavírus hullám
Az ősz beköszöntével megkezdődik a vadgomba szezon, amely a karácsonyi időszak körül ér véget. Spanyolország az egyik legnagyobb vadgomba vásárló és exportőr, a legnagyobb fogyasztó pedig a vendéglátás. Idén a szezon egybeesett a koronavírus második hullámának beköszöntével, valamint a betegség továbbterjedésének megakadályozására hozott intézkedések miatt a szállodák és éttermek bezártak. Ez a helyzet súlyos károkat okoz a vadgombák értékesítésében. Katalóniában, amely a vadgomba fogyasztása szempontjából nagyon fontos régió. Sok forgalmazó nem vagy nagyon keveset dolgozik és létszám leépítéseket kellett végrehajtaniuk. Ennek eredményeként a spanyol kereskedők jelentősen növelik exportjukat. Észak-Európában azonban ugyanaz a helyzet. Hollandiában, Belgiumban és Németországban, csakúgy, mint Katalóniában, a vendéglátóipar is nagyrészt bezárult, és csak az elvitel engedélyezett. Még mindig van némi kereslet a piacokon.
A termesztett gombaipart kevésbé befolyásolja a járvány, mivel több hely jut a szupermarketek polcain, főként a hagyományos gombák számára.

Olaszország: A gomba iránti magas kereslet a szezonban folyamatos
Október a gomba hónapja Olaszországban, ezért jelenleg magas a kereslet, amely kedvező árakat biztosít az észak-olasz nagykereskedelmi piacokon, tekintettel arra, hogy a kínálat elmarad. Egyes gombatípusok, mint például a pioppino és a cardoncelo, kevésbé termett jól a kedvezőtlen termesztési feltételek miatt. Délebbre, Lazióban a vargánya ára jelenleg 20 és 25 Euro / kg között ingadozik. A pioppino és az királylaska értékesítése is jól megy, és nagyobb az igény a shiitake iránt. Az árak stabilak és körülbelül 10%-kal magasabbak, mint 2019-ben. 6 és 7 Euro / kg között mozognak,de más olasz területek termelésének megérkezésekor az árak a következő hetekben körülbelül 20%-kal eshetnek vissza. A közelmúltban egyértelműen javult a minőség és a mennyiség és ez fordulópontot jelentett a vargányaszezonban. Főleg Romániából importálnak és jelenleg a minőség és az árak magasabbak. A terméket Koszovó és Montenegro is szállítja, ahol a minőség javul. Az árak általában megfelelnek az elmúlt évek elvárásainak és éves átlagainak.

Ukrajna: Az egzotikus gombatermelés várhatóan megduplázódik
Ukrajna rövidtávon képes bio egzotikus gombákat szállítani a piacra. Tervben van shimeji, süngomba és enoki ökológiai termesztése. Mivel az étteremipar több helyen is újra nyílt, a kereslet némileg megélénkül, bár még nem a pandémiát megelőző szinten van. Az ágazat jövőre nagyobb kereslettel számol, mivel Ukrajna egyes részein megduplázódik az egzotikus gombatermelés. A shiitake és más egzotikus gombák fő piaca Hollandia, Németország és Belgium, de az ügyfelek nagyon választékosan vásárolnak. Ez azt jelenti, hogy csak a legjobb minőséget tartják elég jónak az exportáláshoz.

Egyesült Államok: kiszámíthatatlan piac
A kínálat és a kereslet folyamatosan változik az amerikai piacon, ami ingatag piacot eredményez. Ez megnehezíti az előre tervezést, mert az egyensúly két hét múlva újra megváltozhat, de a termelőknek 4–6 hétre van szükségük a termelés meghatározása érdekében. Ez a helyzet alig 6 hete tart, és néhány kereskedő 80%-kal csökkentette termelését. A legtöbb gombát Kalifornia, Pennsylvania és a szomszédos Kanada szállítja. Az értékesítési piacot azonban a koronavírus felforgatta. A food service iránti kereslet szinte teljesen megszűnt, de a kiskereskedők és a mezőgazdasági termelők piaca megnőtt. Különösen az utóbbi vált meglepően új piaccá a gombatermesztők számára. A gombák iránti fogyasztói kereslet várhatóan október vége felé növekszik, és januárig erős marad. A gomba ára emelkedett a koronavírus kitörése óta az Egyesült Államokban. Ez az áremelkedés elsősorban a termelők magasabb költségeinek eredménye. Kaliforniában magasak és stabilak, Pennsylvania-ban pedig alacsonyabbak az árak, akárcsak Kanadában, az USD és a CAD közötti árfolyam miatt.

Ausztrália: nagyobb a gomba iránti kereslet. Főleg Kínából és Dél-Koreából érkezik behozatal
Ausztráliában jelentősen növekszik a kereslet a különlegességek és az egzotikus gombafajták iránt. Ez főként a szakácsok körében tapasztalható tendenciának köszönhető, de egyre több fogyasztók fedezi fel a gombát. Összességében az egész éves ellátás ellenére Ausztrália a gomba nettó importőre, az import volumene több mint 50-szer nagyobb, mint az exportált mennyiség. 2019 júniusában 3 839 tonnát importáltak; 17%-kal több, mint az előző évben. E gombák többsége Dél-Koreából (3160 tonna) és Kínából (574 tonna) származott. Ugyanakkor csak 71 tonnát exportáltak, ami 20%-os csökkenést jelent az előző évihez képest, a kínálat legnagyobb részét Fidzsi-szigetek (23 tonna) adja. Az ausztrál háztartások 69%-a vásárolt gombát az év folyamán, a teljes termelés 3%-a a feldolgozóiparba került.

Új-Zéland: A legnagyobb vállalatok 8500 tonna gombát takarítanak be
Új-Zéland hét fő kereskedelmi termelőjének össztermelése mintegy 8500 tonna volt. A belföldi értékesítés 2018-ban 42 millió NZD (23,6 millió EUR, a friss gomba export 1,3 millió NZD (730 000 EUR) volt.

Forrás: FreshPlaza

0 comments on “Globális gombapiac 2020Add yours →

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − nyolc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .